ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με μπούσουλα τα «θέλω» του κεφαλαίου και τη νέα χρονιά
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019

Eurokinissi

Τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση πάντα τα προτάγματα του κεφαλαίου, επανέλαβε με εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Βήμα» όσο και σε γεύμα που παρέθεσε χτες στους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που έχει στα σκαριά, με στόχο να διασφαλιστεί η «κανονικότητα» που απαιτεί το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε για το Γενάρη τόσο το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, όσο και το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο.

Για το πρώτο, επιστρατεύοντας τις γνωστές αθλιότητες στη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» το «δικαίωμα» των πολιτών «να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται», που τάχα περιορίζουν οι διαδηλώσεις. Παράλληλα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και εδώ άνοιξε το δρόμο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο νόμος περί απεργιών «θα εκσυγχρονιστεί, θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο», την προσπάθεια δηλαδή να μπει στο «γύψο» και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ επιστρατεύει και εδώ τις αθλιότητες περί «οργανωμένων μειοψηφιών».

Στην ίδια συνέντευξη επιμένει στο δόγμα «νόμος και τάξη», ενώ απαντά με τη φράση «δεν έχω τέτοια εικόνα» στην ερώτηση σχετικά με τα κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς από την αστυνομία. Προσθέτει πως «αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες», προσπαθώντας να αποδώσει την ένταση της καταστολής, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, σε τάχα «μεμονωμένες» συμπεριφορές.

Σημειωτέον, χτες, κατά την παρουσίαση της νέας ομάδας ΔΙΑΣ, στο κέντρο εκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο, βρήκε ευκαιρία να πλειοδοτήσει ξανά ως προς το αντιδραστικό δόγμα «νόμος και τάξη». Υποσχέθηκε ότι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου «θα βλέπουν πια μια περιπολία δίπλα τους» και ότι η αστυνομία «θα είναι στο δρόμο» και «όχι στα γραφεία», για να επανέλθει το «αίσθημα ασφάλειας».

Για τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε στο «Βήμα» πως θα έρθει εντός του Γενάρη και θα επαναφέρει το μπόνους «κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος». Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσει, «ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών», διότι «αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανό να είναι διπλές». Δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την αντιλαϊκή «σταθερότητα» για την επιβολή της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, σημειώνει ότι «όπου πηγαίνω στην Ευρώπη ο ελληνικός εκλογικός νόμος (...) αντιμετωπίζεται ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου».

Παραπέρα, χτες, στο γεύμα με τους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ, είπε ότι «η πρότασή μας είναι κοντά σε αυτό που πρότεινε το ΚΙΝΑΛ», πρόταση που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, βάζοντας ως στόχο να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα, «αλλά αν χρειαστεί θα ψηφιστεί από 158», πρόσθεσε, τονίζοντας και εδώ την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει προς χάρη της περιλάλητης πολιτικής σταθερότητας, ενώ με τα ίδια κριτήρια θα είναι και η επιλογή του σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι ενώ η προεδρολογία καλά κρατεί.

«Ανοιχτός» στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την Τουρκία...

Ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά στο «Βήμα», συνέχισε τον επικίνδυνο εφησυχασμό του λαού ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι διασφαλισμένα μέσα από «ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών» εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τις αστειότητες περί... «εξαιρετικά απομονωμένης» Τουρκίας, την ώρα που ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός τονίζει εξάλλου ότι «ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι λέγοντας θαλάσσιες ζώνες εννοεί μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και όχι τα χωρικά ύδατα, αν και όταν ανοίξει τέτοια συζήτηση αντικειμενικά όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι όποια πλευρά κι αν τα βάλει.

Παράλληλα, επιστρατεύοντας τα γνωστά κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα προς το λαό για να δεχτεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις», «διερωτάται» «ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία...;». Ενώ δίνοντας και το στίγμα της στοίχισης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, για το αν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα «να δεχθεί το συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης» σημειώνει ότι «αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση». Σε άλλο σημείο δεν τσιγκουνεύεται και τα συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι με τη συμβολή του στα «εθνικά θέματα έχει διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο» των αστικών κομμάτων, με βάση πάντα τα προτάγματα της αστικής τάξης.

Εξάλλου, δεν διστάζει να προαναγγείλει και ενεργότερη εμπλοκή στο κουβάρι των ανταγωνισμών στη Λιβύη, λέγοντας πως «θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί μας αφορά κι εμάς».

...και στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Τέλος, καθώς επίκειται το ταξίδι του στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Τραμπ στις 7/1 είπε στο «Βήμα», δίνοντας και το στίγμα της παραπέρα εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στο στρωμένο δρόμο που τους άφησε παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ πως «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη "F-35"». Χαρακτηρίζει επίσης την ψήφιση του «EastMed Act» «ιστορική εξέλιξη» και σημειώνει ότι «η στήριξη στον αγωγό "EastMed" από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον Πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο», έστειλε σαφές το μήνυμα, απλώνοντας κι όλη την ατζέντα του κεφαλαίου στο τραπέζι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμήχανος «υποβολέας»...(2022-05-21 00:00:00.0)
Πού το πάνε;(2022-03-29 00:00:00.0)
«Πυλώνας» ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής η Ελλάδα(2020-09-17 00:00:00.0)
Σε «πρωτόγνωρα επίπεδα» η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο(2020-06-17 00:00:00.0)
Από την Μπίλντενμπεργκ στο Ισραήλ(2018-06-12 00:00:00.0)
Τον καταθέτουν το Δεκέμβρη στη Βουλή(2007-11-24 00:00:00.0)