ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και το Ιράν στο επίκεντρο
Πέμπτη 14 Μάη 2020

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Πομπέο (αριστερά) και Νετανιάχου (δεξιά)
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επί οκτώμισι ώρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνάντησε χτες, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, σημαντικούς αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των μυστικών υπηρεσιών. Η ατζέντα των συναντήσεων του Πομπέο με τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον κυβερνητικό εταίρο του, Μπένι Γκαντς (από το «Γαλάζιο και Λευκό» μπλοκ, που αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας), είχε ως επίκεντρο την προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης από 1η Ιούλη, ενώ συζητήθηκαν και θέματα όπως η διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημαντικού ανταγωνιστή στην περιοχή, και η πανδημία. Δεν έλειψαν οι «ενστάσεις» των ΗΠΑ και οι πιέσεις τους για περιορισμό των στενών σχέσεων που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Ο Πομπέο στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η επίσκεψή του συνέπεσε με τη δεύτερη επέτειο μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια κατηγόρησε το Ιράν ότι συνεχίζει να «υποθάλπει τον τρόμο ακόμα και στη διάρκεια αυτής της πανδημίας», ισχυριζόμενος πως οι Ιρανοί ηγέτες χρησιμοποιούν «τους πόρους του καθεστώτος των Αγιατολάχ για να υποθάλψουν τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, κι αυτό ενώ ο ιρανικός λαός υποφέρει πάρα πολύ, κάτι που λέει πολλά για την ψυχή αυτών που διοικούν τη χώρα».

Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Israel Hayom», ανέφερε πως είναι «απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης» η επικείμενη προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, βόρειων ακτών της Νεκράς Θάλασσας και εβραϊκών εποικισμών και περιοχών της υπόλοιπης Δυτικής Οχθης, επισημαίνοντας ωστόσο ως «πλαίσιο» το «όραμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη». Το χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ λεπτομερές», εφαρμόσιμο και «το πιο ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσιάστηκε ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα για μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος. Κάλεσε μάλιστα την παλαιστινιακή ηγεσία να άρει τις αντιρρήσεις της και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την ισραηλινή ηγεσία. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις στενότερες σχέσεις Ισραήλ και Κίνας (καθώς τη διαχείριση του μεγάλου λιμανιού της Χάιφα έχει αναλάβει κινέζικη εταιρεία), εξέφρασε την «κατανόηση» της Ουάσιγκτον για τις «ευκαιρίες που προσφέρει» η συνεργασία αυτή, προειδοποιώντας όμως ότι «συνοδεύεται από ρίσκα».

Στη συνέχεια ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κνέσετ και επικείμενο νέο υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντς τόνισε πως συζήτησαν για «περιφερειακές εξελίξεις», το «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ και τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σταθερή υποστήριξη που δίνουν στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και «στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ακολούθησαν συναντήσεις του Πομπέο με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), Γιόσι Κοέν.

Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

Ωρες πριν από την άφιξη Πομπέο στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν νέα έφοδο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φάουαρ της Χεβρώνας, ανοίγοντας εν ψυχρώ πυρ στον αέρα για να διαλύσουν πλήθος νεαρών Παλαιστινίων που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους. Μία από τις σφαίρες χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι έναν 15χρονο, ενώ άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν. Η κηδεία του εφήβου μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παγώνουν» προσωρινά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης (2020-07-04 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένη στην κλιμάκωση της κατοχής και η νέα κυβέρνηση (2020-05-19 00:00:00.0)
Προωθούν τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών (2020-05-09 00:00:00.0)
Αρπαγή παλαιστινιακών εδαφών ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης (2020-04-25 00:00:00.0)
Νετανιάχου και Γκαντς στην Ουάσιγκτον για τη δήθεν... «συμφωνία του αιώνα» (2020-01-24 00:00:00.0)
Νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής φέρνει το σχέδιο των ΗΠΑ (2018-03-01 00:00:00.0)