Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής φέρνει το σχέδιο των ΗΠΑ

Από την αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στην Παλαιστίνη για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι και των πολιτικών κρατουμένων. Εδώ με συγγενείς της 17χρονης
Από την αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στην Παλαιστίνη για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι και των πολιτικών κρατουμένων. Εδώ με συγγενείς της 17χρονης
ΡΑΜΑΛΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» που έχει ανάψει ήδη από τις αρχές Δεκέμβρη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αναμένεται να ρίξει το αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό, που επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της παναραβικής εφημερίδας «Αsharq al Awsat», που επικαλείται «καλά πληροφορημένες αραβικές πηγές στο Παρίσι» και το οποίο αναμετέδωσαν χτες πολλές ισραηλινές εφημερίδες, ανέφερε ότι το «ειρηνευτικό» σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ σε διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό, πιθανώς στο Κάιρο, μεταξύ άλλων επιχειρεί να απεμπολήσει το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, να κάνει διεθνές προτεκτοράτο την Ανατολική Ιερουσαλήμ (που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους!), να διατηρήσει τους μεγαλύτερους εβραϊκούς εποικισμούς που έχουν φτιαχτεί πάνω στην παλαιστινιακή γη και να επιτρέψει τη μεταφορά μικρότερων εποικισμών. Σχεδιάζει επίσης να διατηρήσει το Ισραήλ «τον έλεγχο ασφαλείας» στα σύνορα με τη Δυτική Οχθη και να αναλάβει η Αίγυπτος την «ευθύνη της ασφάλειας» στη Λωρίδα της Γάζας. Τέλος, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα δώσουν 40 δισ. δολάρια στην Παλαιστινιακή Αρχή για το νέο παλαιστινιακό κράτος.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα σχολίασε τις πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία δίχως Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι, που βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι ήδη κάποιες χώρες της ΕΕ ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να τροποποιήσει βασικά τμήματα του «ειρηνευτικού» σχεδίου προτού το παρουσιάσει σε διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πάντως, χτες το απόγευμα δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αρκούμενος να επισημάνει ότι το σχέδιο «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και θα παρουσιαστεί «την κατάλληλη στιγμή».

Απάντηση για τη σφαίρα από καουτσούκ στο κεφάλι του 15χρονου Μ. Ταμίμι

Στο μεταξύ, τη βαρβαρότητα της κατοχής κατήγγειλε η οικογένεια του 15χρονου Μοχάμεντ Ταμίμι από το χωριό Νάμπιλ Σάλεχ της Δυτικής Οχθης, όπως και τα ψέματα του ισραηλινού στρατού ότι ο 15χρονος δεν τραυματίστηκε στις 15 Δεκέμβρη στο κεφάλι από σφαίρα καουτσούκ του κατοχικού στρατού αλλά ότι δήθεν έπεσε από το ποδήλατό του. Αυτό δήλωσε ξεδιάντροπα ο αρχηγός των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, που το παρουσίασε και ως ομολογία του νεαρού.

Οι γονείς του παρουσίασαν σε δημοσιογράφους ακτινογραφίες και τομογραφία που αποδεικνύουν ότι ο νεαρός υπέστη σοβαρό τραυματισμό από σφαίρα καουτσούκ, που έσπασε το σαγόνι και καρφώθηκε στο κρανίο του, με αποτέλεσμα σοβαρή παραμόρφωση στο κεφάλι και μία σειρά προβλημάτων υγείας. Ο Μ. Ταμίμι είναι ξάδερφος της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, που παραμένει κλεισμένη σε ισραηλινές φυλακές αναμένοντας την απόφαση στρατοδικείου, επειδή χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη και αντιστάθηκε στην κατοχή, διαμαρτυρόμενη και για το σοβαρό τραυματισμό του ξαδέρφου της. Με αφορμή τον αγώνα που δίνει η 17χρονη Παλαιστίνια μαζί με το λαό της, έχει ξεσηκωθεί στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο ένα κίνημα αλληλεγγύης που ζητά την άμεση απελευθέρωσή της, όπως και όλων των πολιτικών κρατούμενων. Η ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια που είναι σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ