ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Πόλος ανάπτυξης» για το κεφάλαιο, φτώχειας και μεγάλων κινδύνων για το λαό
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020

Eurokinissi

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο οι κυβερνητικές φιλοδοξίες και ο σχεδιασμός της αστικής τάξης είναι να παραδοθεί σε αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, με ταυτόχρονη αξιοποίηση μέρους του για εγκατάσταση εκεί υποδομής που να εξυπηρετεί τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα στη διεκπεραίωσή τους προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, επιθεώρησε το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Εβρο.

«Ακονίζουν μαχαίρια» για το λιμάνι

Θυμίζουμε ότι μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, ανακοινώθηκαν οι τέσσερις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Οι κοινοπραξίες είναι οι εξής:

Σημειωτέον, το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι τέτοιο, που ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, έχει επισκεφτεί ήδη 5 φορές την περιοχή στη διάρκεια της θητείας του, ενώ επίσης χτες επισκέφτηκαν την πόλη και είχαν συνομιλίες με τοπικούς παράγοντες (τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Εβρου, τον δήμαρχο της πόλης κ.ά.), ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Μπέργκερ, και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, «ενισχύοντας», όπως διαχέουν οι Αμερικανοί, «την αμερικανική θεώρηση του λιμένα ως στρατηγικής ναυτιλιακής υποδομής για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», και παράλληλα τονίζοντας «το γεωπολιτικό ρόλο - κλειδί της πόλης», διατηρώντας τη δυναμική των ΗΠΑ στις «επενδύσεις σε έργα υποδομής που περιβάλλουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ανταγωνισμών και επικίνδυνων σχεδιασμών, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε το Σάββατο ότι όλες οι υποψηφιότητες «φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα αξιολογηθούν τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ», ενώ εξέφρασε την «ευχή» (και προτροπή) «να προχωρήσουμε πολύ σύντομα», προκειμένου το λιμάνι να γίνει «ένας πόλος ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά για ολόκληρη τη Θράκη».

«Νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό κέντρο», πρόσθεσε, καθώς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού συμβαδίζει με τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Ενίσχυση της καταστολής

Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε, επίσης, την κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έργο το οποίο εξήρε με πρόσχημα την ασφάλεια, παρότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των χιλιάδων ξεριζωμένων που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί και η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, ανέφερε πως «η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Ελληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Σημειωτέον, σύμφωνα με όσα είπε χτες, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο φράχτης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλη. Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων. Πρόσθεσε ότι άμεσα καθήκοντα στον Εβρο θα αναλάβουν 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών» η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2022-11-09 00:00:00.0)
H «βαρυχειμωνιά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν χωρά καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς «σωτήρες»(2022-09-14 00:00:00.0)
Η Θεσσαλονίκη «βασική πύλη» των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια(2020-07-10 00:00:00.0)
Προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση το λιμενικό σύστημα της χώρας(2018-01-19 00:00:00.0)
Προς ιδιωτικοποίηση και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης για τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου(2017-03-21 00:00:00.0)
Επενδύσεις σε υποδομές, πριν την ιδιωτικοποίηση(2013-09-21 00:00:00.0)