Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών» η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

«Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών» βρίσκεται η ελληνοαμερικανική σχέση, όπως είπε χτες στην τηλεόραση του «Bloomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα παραμείνει έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο», στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο, προσδοκώ ότι αυτό δεν θα αλλάξει», τόνισε, δίνοντας όρκους πίστης στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Εξάλλου, και επί του πεδίου, δεν περνάει μέρα χωρίς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου με τους Αμερικανούς. Στο διάστημα 30/10 - 6/11 και στο πλαίσιο της περιλάλητης «στρατιωτικής συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση η οποία περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων Ελευθέρας Πτώσεως, Στατικού Ιμάντα και Ρίψεως Εφοδίων, καθώς και την εκτέλεση σεναρίων με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Συμμετείχαν στελέχη της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του ΓΕΣ, F-16 και μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε η USAFE με 2 αεροσκάφη C-130J.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA, η συμφωνία για τις βάσεις) και συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Στο μεταξύ, μια σειρά από παράγοντες αποδίδουν τη ματαίωση της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο γεγονός ότι εντείνεται η χρήση της από τους Αμερικανούς για στρατιωτικούς σκοπούς, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να την εξελίσσουν σταδιακά σε «Σούδα του Βορρά», «στρατηγική υποδομή του ΝΑΤΟ», όπως επανειλημμένα την έχουν ονομάσει.

Θυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που είχαν κατατεθεί για το ακριτικό λιμάνι από δύο «επενδυτικά σχήματα»: Την κοινοπραξία «Ιnternational Port Investments Alexandroupolis», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες «Black Summit Financial Group» - «Euroports-Efa Group» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μέτοχος εκεί και ο Βαγγ. Μαρινάκης) και τη «Liberty Port Holdings Mονοπρόσωπη ΑΕ» (θυγατρική της «Quintana Infrastructure & Development»).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε προχτές στον ΑΝΤ1 πως «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες».

Μια αλλαγή στάσης που συνδέεται άμεσα με την κλιμάκωση στο Ουκρανικό και τη συνεχή, ολοένα και πιο γενικευμένη χρήση του λιμένα από τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα ως κόμβου διεκπεραίωσής τους προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, η οποία εκφράζεται και με την αποστολή παραπέρα υλικού.

Αλλωστε, αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αποστολή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών (έχει ήδη στείλει χιλιάδες). Ταυτόχρονα, οργιάζουν φήμες ότι στο ΓΕΕΘΑ, υλοποιώντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, ψάχνουν να βρουν διαθέσιμα αντιαεροπορικά συστήματα για να αποστείλουν στην Ουκρανία, μετά και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να στείλουν τις επόμενες βδομάδες ξανά μεταγωγικό πλοίο ή πλοία στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ξεφορτώσουν ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα συν άλλο πολεμικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ