Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενσωματώνει Οδηγία της ΕΕ που προωθεί τον χαφιεδισμό

Συνέχεια στη θωράκιση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που καταστέλλει λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες για να θωρακίζεται η εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενσωμάτωση μιας ακόμα επικίνδυνης για τον λαό Οδηγίας της ΕΕ, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά την «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου» (Οδηγία 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 - L 305), η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Οδηγία κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης και παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει ήδη καταγραφεί η συμφωνία τους με την Οδηγία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για το πόσο προοδευτική είναι αυτή και να εγκαλεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωσή της.

Με την Οδηγία προωθείται η δημιουργία ενός πολύμορφου μηχανισμού «που προστατεύει και ενθαρρύνει τους αναφέροντες, όπως τους αποκαλεί, των παραβιάσεων του ενωσιακού δικαίου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την προώθηση, και με αυτόν τον τρόπο, του επικίνδυνου χαφιεδισμού, κατά το κοινώς λεγόμενο, όπως έχει θεσμοθετηθεί, τηρουμένων, βέβαια, των αναλογιών, για τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες στα δικαστήρια», όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, και χτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Επισήμανε πως κίνητρο για τον χαφιεδισμό μπορεί να είναι βεβαίως η «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους. Εχουμε, εξάλλου, πολλές φορές δει σε αυτά τα πλαίσια να γίνονται και οι διάφορες αποκαλύψεις και, τελικά, στην πορεία, να οδηγούνται, στην ουσία, σε συγκάλυψη». Ομως, ταυτόχρονα, «θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγγέλλονται ακόμα και ανώνυμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας που αφορά μια πολύ μεγάλη γκάμα υποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται κι αυτή η γνωστή καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, της γνωστής έννοιας - λάστιχο που αξιοποιείται διευρυμένα στην ΕΕ και στρέφεται κατά των λαϊκών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ