Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Προανήγγειλε F-16 στην Τουρκία και στήριξη για τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο

Νέες διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία δίνουν οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά διά στόματος Τζεφ Φλέικ, του πρέσβη τους στην Αγκυρα.

Μιλώντας στο «Haberturk», σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες για τη συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ, εστίασε στη σημαντική αύξηση στο «εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία». Εξήγησε ότι «περίπου το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Τουρκία είναι αμερικανικό LNG» και τόνισε: «Εχουμε στηρίξει εδώ και καιρό την Τουρκία ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου». Συνέχισε δε ως εξής: «Αφού είδαμε τι έχει κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε αν θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας σύντομα. Επομένως, είναι καλό να βλέπουμε διαφοροποίηση. Και όσον αφορά αυτόν τον ενεργειακό κόμβο, υπάρχουν και άλλες χώρες στην περιοχή, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, με τις οποίες η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί».

Ακόμα, ο Φλέικ τόνισε ότι «η συνεργασία μας για την ασφάλεια με την Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό: Η αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια μακρά, σημαντική και εκτεταμένη συνεργασία». Αφού πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε σε ένα διαφορετικό σημείο. Εχουμε μια καλή συνεργασία με την Ελλάδα πρόσφατα» τόνισε: «Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία έχει επηρεαστεί ή αλλάξει. Η αμυντική μας συνεργασία στην περιοχή δεν βασίζεται σε μεροληψία ή προτίμηση για έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου. Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου ή χρησιμοποιούν τον έναν για να περικυκλώσουν τον άλλο είναι παράλογη. Η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική για την αποδυνάμωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Επομένως και οι δύο χώρες είναι σημαντικές για τις σχέσεις ασφαλείας μας».

Ακόμα, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της αγοράς κι άλλων F-16 από την Τουρκία, μίλησε για «μια μεγάλη δυνητική συμφωνία» και για «τεχνικές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν. Βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία τώρα», ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι «η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζει αυτήν την προσφορά», όπως και ότι πρόκειται για πρόταση «σημαντική για την αμυντική συνεργασία», αφού «η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των αποστολών του ΝΑΤΟ και όλων των θέσεων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να εργαστούμε από κοινού. Και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με μια πώληση F-16 αυτού του μεγέθους».

Τέλος, μιλώντας για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η άρνηση της Αγκυρας να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξήγησε ότι χρειάζεται ευελιξία και κατανόηση. «Δεδομένων των μακρών ιστορικών δεσμών της Τουρκίας, των οικονομικών δεσμών της, της αλληλεξάρτησής της σε ορισμένους τομείς, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας, κατανοούμε ότι η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει τις ίδιες κυρώσεις που επιβάλλουμε εμείς ή η ΕΕ. Εκτιμούμε όμως τη δέσμευση της Τουρκίας ως χώρας να μη χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη αυτών των κυρώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε στενά και συναντιόμαστε συχνά με τους Τούρκους ομολόγους μας. Τους ενημερώνουμε για τις αλλαγές στο καθεστώς των κυρώσεων, ώστε οι τουρκικές εταιρείες να μην είναι εκτεθειμένες σε δευτερογενείς επενδύσεις που μπορεί να προκύψουν κατά λάθος. Εχουμε καλή συνεργασία από αυτή την άποψη...», είπε.

Στην Αγκυρα, χτες, υποδεχόμενος τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας». Οπως ανακοίνωσαν, στα τέλη Νοέμβρη θα γίνει νέα διμερής συνάντηση, στη Στοκχόλμη. Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε ελπίδα για «ένα πιο θετικό συμπέρασμα» και πρόσθεσε ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας» στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, 4 εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 64 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο (42 παραβιάσεις από UAV, συν 22 από μαχητικά).

Επιταχύνονται εξελίξεις με επίκεντρο την Ενέργεια

Σημειωτέον, το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο δίκτυο CNN Turk, αφού έκανε λόγο για επικείμενη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας (στο περιθώριο της Συνόδου του G20 που θα γίνει την άλλη βδομάδα στο Μπαλί της Ινδονησίας), αναφέρθηκε στην «άδικη σύγκριση» που κάνουν πολλοί ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Δεν έχει τέτοια δύναμη», ζήτησε δε «πιο λογικές προσεγγίσεις» από την Αθήνα «για να λύσουμε αρκετές κοινές απειλές και προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Ενώ σε σχέση με τον ρόλο ενεργειακού κόμβου που διεκδικεί η Τουρκία συμπλήρωσε ότι «η πρόταση του κ. Πούτιν είναι στρατηγική. Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποιον τρόπο. Η Τουρκία έχει προετοιμάσει τις υποδομές για αυτό με τις επενδύσεις της σε ενεργειακές υποδομές. Σε περίπτωση πιθανού αποθέματος φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Εάν βρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ θα προχωρήσει μέσω της Τουρκίας, εάν ο Λίβανος θέλει να εξάγει φυσικό αέριο και να το μεταφέρει. Η ενεργειακή μας υποδομή είναι κατάλληλη για τη μεταφορά ενός τέτοιου όγκου...».

Την ίδια ώρα νέα μηνύματα στην Αγκυρα να πέσουν οι τόνοι και να πάνε σε συζητήσεις έστειλαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Δένδιας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του που επισκέφτηκε την Αθήνα, είπε ότι τον ενημέρωσε «για τις συνεχείς προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει από την Τουρκία». «Είναι βέβαιον ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που επιθυμεί ή καλλιεργεί την ένταση, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που επιθυμεί ή καλλιεργεί την κλιμάκωση», πρόσθεσε, όπως και ότι η ελληνική κυβέρνηση «τάσσεται πάντα για λόγους αρχής υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου», στη βάση υποτίθεται του Διεθνούς Δικαίου.

Ο δε Ν. Παναγιωτόπουλος στηλίτευσε τις «προσβολές σε καθημερινή σχεδόν βάση από τους γείτονες. Θα θέλαμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο κατανόησης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να πέσουν οι τόνοι».

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στα Δυτικά Βαλκάνια, πρωταγωνιστώντας στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών, είπε για τη συζήτηση με τον Σέρβο υπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς ότι συζήτησαν «για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάγκη δημιουργίας πηγών εφοδιασμού της Σερβίας με Ενέργεια, τις διόδους επικοινωνίας προς τη Σερβία». «Υπάρχει πολύ μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον για το δικό σας ευρωπαϊκό μέλλον, για τη δημιουργία των αξόνων επικοινωνίας, σιδηροδρομικών και οδικών, μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας, που να καταλήγουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Ντάσιτς από την πλευρά του είπε ότι «εμείς αναμένουμε από τους φίλους μας, από την Ελλάδα, ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». «Εως ότου ο διάλογος αυτός δεν δώσει τα κατάλληλα αποτελέσματα, κάθε αναγνώριση του Κοσόβου, ή η αποδοχή του σε διεθνείς οργανισμούς θεωρείται ότι θίγει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας», είπε παραπέμποντας στο γαλλογερμανικό σχέδιο να δεχτεί η Σερβία την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σε ενημέρωσή του σε δημοσιογράφους, χτες, ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ, χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας στη Μεσόγειο «εποικοδομητική, λογική και εύλογη θέση» προσθέτοντας ότι «για την Κίνα είναι σταθερή θέση, η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να υπερασπίζεται, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως «πύλης και γέφυρας για τη συνεργασία της Κίνας και της Ευρώπης», αλλά και να εκφράσει το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στις «πράσινες» μπίζνες, όχι μόνο στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Ενώ ερωτηθείς για την προοπτική ελληνικών γεωτρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την αμερικανική «ExxonMobil» ανέφερε ότι καλό είναι, ως ζήτημα αρχής, πριν από την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών γεωτρήσεων στα θαλάσσια «οικόπεδα» να οριοθετούνται οι περιοχές δικαιοδοσίας με συμφωνίες των γειτονικών χωρών και να μη γίνονται μονομερείς ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ