Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυνικές παραδοχές για παρακολουθήσεις και κουκούλωμα

Το γεγονός ότι στη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες μηχανισμοί και λογισμικά παρακολούθησης, που αξιοποιούνται από διάφορα κέντρα, επιβεβαίωσε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg».

Επικαλέστηκε ξανά τη «διεθνή διάσταση του φαινομένου», για να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και το σκοτεινό, αντιδραστικό πλαίσιο που έχει συνδιαμορφώσει και το οποίο είτε νομιμοποιεί είτε συγκαλύπτει τέτοιου είδους πρακτικές.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά - δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του», την ώρα που με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, «νόμιμα» πουλιούνται και αγοράζονται από κυβερνήσεις, υπηρεσίες, επιχειρηματικούς ομίλους τα εκατοντάδες λογισμικά παρακολούθησης, ενώ το θεσμικό πλαίσιο «επικαιροποιείται» προς το αντιδραστικότερο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα», που «θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα», που θα ...απαγορεύσει δηλαδή τα παράνομα λογισμικά, την ώρα βέβαια που με τη «βούλα» του αστικού κράτους και των νόμων του θα ζει και θα βασιλεύει το πλέγμα καταστολής, παρακολούθησης και χαφιεδισμού.

Επιβεβαίωση ότι γίνεται ο «κακός χαμός» με τις παρακολουθήσεις έδωσε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, που επιχείρησε ξανά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να βάλει στο κάδρο των παρακολουθούμενων και τον πρωθυπουργό: «Με δεδομένο ότι τα κακόβουλα λογισμικά το τελευταίο διάστημα έχουμε δει ότι έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παντού, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς (...) ότι ενδεχομένως αυτοί που τα έχουν, ή αυτοί που έχουν όφελος να παρακολουθούν τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, τα έχουν χρησιμοποιήσει και στην Ελλάδα».

Βάζοντας εξάλλου τον ρόλο επιχειρηματικών κέντρων και τις παρεμβάσεις τους, που αφορούν και το μοίρασμα της επιχειρηματικής «πίτας», επανέλαβε το μήνυμα του πρωθυπουργού (προχθές στη συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1») ότι «εμείς τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα τη θέλουμε δίπλα μας για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, να δημιουργούνται επενδύσεις».

Παραπέρα, «θεσμοποιώντας» το χαφιεδιλίκι, είπε ότι «την επόμενη βδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο, πρώτον, θα αυξάνει τις δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η ΕΥΠ, τις νόμιμες επισυνδέσεις κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, θα καθιστά τελείως παράνομη την οποιαδήποτε εμπορία στη χώρα από τον οποιονδήποτε που εμπορεύεται, κατέχει και λειτουργεί κακόβουλο λογισμικό».

Ο ίδιος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», προεξόφλησε και το νέο κουκούλωμα που βρίσκεται στα σκαριά: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα, η οποία έχει δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες σε αρμόδιες Αρχές, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, να ψάξουν να δουν τι γίνεται», είπε, προεξοφλώντας ότι «δεν είναι μια έρευνα που μπορεί εύκολα να καταλήξει κάπου». Αλλωστε, επιβεβαιώνοντας ότι εξελίσσεται απόπειρα συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης, παραδέχτηκε ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, να ρίξουν τάχα άπλετο φως, «μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί άκρη, όπως δεν έχει βρεθεί άκρη και πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη», σε αντίστοιχες έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ