Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς ιδιωτικοποίηση και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης για τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Eurokinissi

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Συνεχίζοντας να «τρέχει» με αποφασιστικότητα τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «βάζει μπροστά» την ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Η μέθοδος που προκρίνεται, είναι αυτή της παραχώρησης κερδοφόρων τομέων του λιμανιού, ενώ διαρροές του ΤΑΙΠΕΔ στο ναυτιλιακό Τύπο αναφέρουν ότι ήδη έχει ληφθεί η σχετική απόφαση σε «ευρεία σύσκεψη» που έγινε στο τέλος της περασμένης βδομάδας «με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης και των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης».

Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο είναι από τις προτεραιότητες της εγχώριας αστικής τάξης, η οποία προσδοκά να αναβαθμίσει με αυτόν τον τρόπο το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, όπου μαίνονται οι επικίνδυνοι για τους λαούς ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Η ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έχει βαρύνουσα σημασία.

Ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει σημαντικό ρόλο στα σχέδια και τις μπίζνες του εγχώριου κεφαλαίου. Για παράδειγμα, νοτιοδυτικά του λιμένα προετοιμάζεται η κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τον οποίο η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI- Project of Common Interest - Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή έργο προτεραιότητας για την ΕΕ, ενώ έχει ενταχθεί και στα 27 έργα που υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή της ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο σταθμός θα συνδέεται με τους αγωγούς IGB και TAP, που είναι ενταγμένοι στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη έχει αναλάβει η «Gastrade», του ομίλου Κοπελούζου, ενώ στις 22 Δεκέμβρη η εταιρεία «GasLog», του ομίλου του εφοπλιστή Πιτ Λιβανού, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Gastrade». Να σημειωθεί ότι εταιρεία του Πιτ Λιβανού ελέγχει 18 LNG carriers (υγραεριοφόρα πλοία), εκ των οποίων 13 είναι σε λειτουργία και 5 υπό ναυπήγηση. Επίσης, διαχειρίζεται για λογαριασμό τρίτων άλλα τέσσερα LNG πλοία, ενώ επιπλέον 9 πλοία ελέγχει η θυγατρική της «GasLog», «Partners LP», οπότε γίνεται φανερή η σημασία που έχει το λιμάνι και για τους εφοπλιστές.

Η στρατηγική θέση του λιμανιού εξάλλου έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον σε μονοπωλιακούς ομίλους, όπως ο κινεζικός «Sono Fortone Group» με τον οποίο ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ