Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πληθώρα ασκήσεων και επενδυτικών σχεδιασμών

Από παλιότερη άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Από παλιότερη άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το αυξημένο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνονται στις επιχειρηματικές επιδιώξεις που διαμορφώνονται με επίκεντρο την πολύπαθη Μεγαλόνησο, σε μια περίοδο κρίσιμη για την προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου αύριο θα μιλήσει σε Φόρουμ με τίτλο «Επενδύστε στην Κύπρο» που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κύπριος ηγέτης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων «με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με κάποιους άλλους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν».

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Αναστασιάδης θα συναντήσει και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και άλλους αξιωματούχους, όπως τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εκτιμά ότι «η λογική λέει ότι σύντομα θα επιστρέψει» στις διαπραγματεύσεις ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» από την Τουρκία, απαντά «όχι. Αλλά πρέπει να φοβόμαστε τα ατυχήματα» και εξηγώντας ότι η Λευκωσία επιδιώκει να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, υποστηρίζει ότι αν η Τουρκία «διαβεί την "κόκκινη γραμμή" (...) τότε δεν θα έχει απέναντί της μόνο τη μικρή Κύπρο, αλλά τα μεγάλα κράτη, των οποίων οι εταιρείες έχουν σημαντική επιρροή».

Βάρος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ενώ πληθαίνουν αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Τουρκία, από επενδυτική αλλά και γενικά γεωστρατηγική πλευρά, προχτές σημειώθηκαν νέες προκλήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιεί άσκηση με αληθινά πυρά στα ανοιχτά της Πάφου, έχοντας εκδώσει παράνομα ΝΑVTEX και χωρίς βέβαια άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Θυμίζουμε ακόμα ότι η Τουρκία, μαζί με τις «δυνάμεις» του ψευδοκράτους, έχουν προγραμματίσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο η άσκηση «ΟΝΙΣΗΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 1/2017», που πραγματοποιούν από κοινού Κύπρος και Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», όπου εξηγώντας «το όραμα της Τουρκίας για την Κύπρο», κάνει λόγο για «χρυσή ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού. Παρά την προσωρινή διακοπή των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Αγκυρας να γίνει η Κύπρος «βάση ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας», διευκρινίζοντας ασφαλώς ότι χρειάζεται «μια εντελώς νέα συνεργασία» και οι Ελληνοκύπριοι να αναγνωρίσουν τους Τουρκοκύπριους ως «πολιτικά ισότιμους εταίρους». Ακόμα, περιλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση να επιτευχθεί «ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που σημαίνει οι Τούρκοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους Ελληνες που πατούν το πόδι τους στο νησί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί για την Ενέργεια και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο (2019-06-07 00:00:00.0)
Ρευστότητα που μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς (2019-01-05 00:00:00.0)
Προετοιμασία νέου παζαριού για διχοτομικές «λύσεις» (2018-10-16 00:00:00.0)
Σε «θέση μάχης» ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα (2018-02-27 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις (2018-02-21 00:00:00.0)
Προωθεί διχοτόμηση με τις πλάτες των ΗΠΑ (2013-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ