Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκε η υπόθεση για τη δολοφονική επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα

Ολοκληρώθηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με καδρόνια, από χρυσαυγίτες σε Πακιστανούς εργάτες, το Φλεβάρη του 2013, στη Βαϊνιά της Ιεραπετρας, στην Κρήτη. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Λασιθίου για την υπόθεση, το οργανωμένο σχέδιο της επίθεσης καταστρώθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Ιεράπετρας και εκτελέστηκε από ομάδα 11 χρυσαυγιτών. Οι πέντε ταυτοποιήθηκαν και καταδικάστηκαν.

Ο μάρτυρας Ανδρέας Μπιλάλης, που νοίκιαζε το σπίτι του στους Πακιστανούς εργάτες, περιέγραψε στο δικαστήριο - και στη χτεσινή, όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο - πως είδε την ομάδα των χρυσαυγιτών πριν επιτεθούν να πηγαίνουν σε οικοδομή και να μαζεύουν ξύλα, πως ειδοποίησε κάποιους εργάτες για να μπορέσουν να γλιτώσουν και κατέγραψε τις πινακίδες των αυτοκινήτων των χρυσαυγιτών.

Στην κατάθεσή του και χτες, συσχέτισε ξεκάθαρα την επίθεση με τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα και έκανε λόγο για ρατσιστικό κίνητρο, με σκοπό να φύγουν από τη χώρα οι μετανάστες. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη «γραμμή» της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τους ξένους ως «ανελέητο κυνήγι». Απαντώντας σχετικά, ανέφερε ότι η επίθεση ήταν «υλοποίηση της θέσης της Χρυσής Αυγής».

Κατέθεσε, επίσης, ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ξεκινώντας από τις δύο πυρπολήσεις που είχαν γίνει στο σπίτι των συγκεκριμένων Πακιστανών και κλιμακώθηκε με τη δολοφονική επίθεση, που όπως είπε ήταν «η αρχή ενός ξηλώματος, ενός ξεκαθαρίσματος (...)». Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο συντεταγμένο χαρακτήρα της, μιλώντας για τον τρόπο «που ήρθαν με τα τζιπ, τα μαύρα ρούχα, που μπήκαν στο εργοστάσιο (σ.σ. έψαχναν για Πακιστανούς εργάτες, όπως κατέθεσε ο προηγούμενος μάρτυρας και υπεύθυνος του εργοστασίου Πέτρος Καπούας), που πήραν τα ξύλα, το ότι πήγαν από το χωράφι, τα αυτοκίνητα με τα οποία μετά έφυγαν»...

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη στοχοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή για πολιτιστικές δραστηριότητες που ανέπτυσσε. «Τους ενοχλεί μέχρι και ένας στίχος από ένα ποίημα. Ο κλασικός τρόπος να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι, δεν το θέλουν...», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ