Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σε πρώτο πλάνο τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αφορούν το «παζάρι» για τα συμφέροντα του.

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αφορούν το «παζάρι» για τα συμφέροντα του.
Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κλείσει κατά το δυνατόν γρηγορότερα και με τα μεγαλύτερα οφέλη για το εγχώριο κεφάλαιο η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση, αποτύπωσαν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών όλο το προηγούμενο τριήμερο, ενόψει και της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Ταυτόχρονα, με δηλώσεις και διαρροές συνεχίζονταν οι κινήσεις που γίνονται σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με επίκεντρο την ανάγκη να εκφραστεί η «συναίνεση» των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά και τα «σενάρια της επόμενης μέρας» για τη σταθερότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

«Η δυναμική των πραγμάτων είναι να κλείσει η αξιολόγηση», έλεγε χτες βράδυ στην «ΕΡΤ1» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στον απόηχο του χτεσινού Γιούρογκρουπ. Παράλληλα, διαβεβαίωνε ότι οι καθυστερήσεις αφορούν το «καθάρισμα του πεδίου», όχι μόνο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που θεωρούνται άλλωστε το «δεδομένο» της διαπραγμάτευσης, αλλά και από τα μεγάλα πλεονάσματα, ώστε το καπιταλιστικό κράτος να έχει μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά και λόγω του γενικότερου πλαισίου της «ακραίας αβεβαιότητας» που διαμορφώνουν οι ευρύτεροι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης έχουν βασικά κλείσει από το Νοέμβρη. Από εκεί και πέρα, ασχολούμαστε ουσιαστικά με το αν θα μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», λέγοντας ότι «βεβαίως η ελληνική οικονομία έχει υποστεί κάποιες συνέπειες, αυτές όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν για άλλη μια φορά μεταθέταμε το πρόβλημα για να έχουμε πρόσκαιρο όφελος ή αν αποδεχόμασταν μια λύση πλήρως υφεσιακή, που θα δημιουργούσε εκτός από οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις», σημειώνοντας παράλληλα πως «ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

«Συναίνεση» και σενάρια για την επόμενη μέρα...

Ταυτόχρονα, ο Δ. Τζανακόπουλος διέψευδε... επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για επιδίωξη έγκρισης των μέτρων όταν έρθουν στη Βουλή από αυξημένη πλειοψηφία, σε μια προσπάθεια να «εκθέσει» τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στα μάτια του κεφαλαίου, δηλώνοντας σχετικά: «Τα όποια σενάρια περί αυξημένης πλειοψηφίας (...) είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο σχολιάστηκε από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, είναι ότι εφόσον έρθει μία συμφωνία με θετικό πρόσημο, τότε θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και τα κόμματα τόσο της ελάσσονος αλλά κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης».

Προς τούτο βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, ιδιαιτέρως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία πολλοί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τον μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, («Αξία») που αξιοποιώντας και τις στενές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «προγραμματικές συμφωνίες» με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, θέτοντας ως όρο «να απαλλαγούν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τα κάθε λογής βαρίδια που φέρουν».

Βέβαια, στην παρούσα φάση Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστούν «με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», πόσο μάλλον σε μια περίοδο που «τρέχουν» τις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές, ώστε από καλύτερη θέση να διεκδικήσουν τον όποιο αναβαθμισμένο μελλοντικά ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, χτες συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, με αντικείμενο ζητήματα σχετικά με το επικείμενο συνέδριό της. Στις διεργασίες ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς «παίζει» και το Ποτάμι, που εξετάζει πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με τους 3 πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Διαμαντοπούλου - Φλωρίδη - Ραγκούση και τι μορφή θα πάρει.

Παράλληλα, συντηρήθηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο τα σενάρια εκλογών, με δημοσιεύματα στον Τύπο να μιλούν για εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της «ηρωικής απόδρασης» ώστε να μη χρεωθεί άλλη μία αντιλαϊκή συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ελευθερία του Τύπου», ο Ν. Φίλης φέρεται να έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος «δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε περικοπές σε συντάξεις, ούτε μαζικές απολύσεις». Ο πρώην υπουργός Παιδείας έσπευσε να διαψεύσει πάντως το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι «βιάζονται όσοι κατασκευάζουν σενάρια εκλογών» και πως «οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ...».

Γύρω από τα ζητούμενα του κεφαλαίου περιστρέφονται οι διεργασίες και στο υπόλοιπο φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος. Στη ΝΔ πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις προηγούμενων διαφοροποιήσεων του δεύτερου σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική του πρώτου. Και οι δυο πλευρές είπαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον Ευ. Μεϊμαράκη να δηλώνει ότι «η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σε σταυροδρόμι, για να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά και παραπολιτική» και πως «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει ο κ. Τσίπρας να φύγει και δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι πρέπει να μείνει. Εγώ, όμως, βάζω και ένα κόμμα. Μέχρι να φύγει, τι θα κάνουμε». «Για τη χώρα προέχει να κλείσει η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, η Ντ. Μπακογιάννη εξαπέλυε νέα επίθεση στον Π. Καμμένο, μιλώντας για «καραμανλικό ευκαιρίας» και «καπηλεία», μετά το άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», όπου κάνει λόγο για δικαίωση του Κ. Καραμανλή και χαρακτηρίζει τη ΝΔ σήμερα «ετερόκλητο συνονθύλευμα ευκαιριακών καιροσκόπων».

«Ανησυχίες» για τη μελλοντική μορφή της ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας

Ταυτόχρονα, ενόψει και της συζήτησης για τη μελλοντική μορφή της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης το ερχόμενο Σάββατο, στα κυβερνητικά και ευρύτερα αστικά επιτελεία πληθαίνουν οι συζητήσεις για το ποια μορφή μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, αλλά και για το πώς δεν θα χαθεί κι άλλο έδαφος σε σχέση με άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Στον απόηχο του πρόσφατου άρθρου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που απηχούσε τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας στη σχετική συζήτηση, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», δεν κρύβει την αγωνία του για τα σενάρια περί «πολλαπλών ταχυτήτων» που αναπτύσσονται στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας, κάνοντας λόγο για το ότι «πρέπει να αποκλειστεί κάθε άμεση ή έμμεση ρύθμιση, που οδηγεί σε κλειστές ηγετικές ομάδες που δημιουργούν σχέσεις ανισοτιμίας. Πρέπει να αποτραπεί η μονιμοποίηση των υφιστάμενων διαφορών προς τα επίπεδα της ανάπτυξης...».

Επισημαίνοντας την προσπάθεια για επιμερισμό της «χασούρας», κάνει λόγο για «σχέδιο εξόδου από την κρίση» που θα «προβλέπει πολιτικές διαμοιρασμού του ρίσκου και μηχανισμούς ευρωπαϊκής εμβέλειας αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης».

Οσο για τα «χαρτιά» με τα οποία συμμετέχει σταθερά η αστική τάξη της χώρας στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Δραγασάκης σημειώνει το «γεωστρατηγικό ρόλο που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει».

Ο Γ. Δραγασάκης υπερασπίζεται επιπλέον την ανάγκη επεξεργασίας «νέας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» με τη «δημιουργία των αναγκαίων, ουσιαστικών και διαρκέστερων προϋποθέσεων για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Συνάντηση Τσίπρα - ΣΕΤΕ

Οσο για τον ταξικό - υπέρ του κεφαλαίου - χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, χαρακτηριστική είναι η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της υπουργού Τουρισμού Ελ. Κουντουρά με την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Α. Ανδρεάδη και τον αντιπρόεδρο Γ. Ρέτσο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των νέων «ρεκόρ» του τουρισμού που αναμένονται φέτος, «συμφωνήθηκε πως στόχος της στενής συνεργασίας των αρμόδιων δημόσιων φορέων και των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η υλοποίηση αυτών των αναπτυξιακών δυνατοτήτων με ακόμη μεγαλύτερη συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Πρόκειται για εξόφθαλμη λαθροχειρία, καθώς τα «τρελά» κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο τα τελευταία χρόνια πάτησαν πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας με όρους γαλέρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα έτοιμα για ένα ακόμα αποπροσανατολιστικό σόου(2019-05-07 00:00:00.0)
Βαρύ πρόγραμμα(2018-03-10 00:00:00.0)
Κόντρες και συγκλίσεις γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου(2017-02-03 00:00:00.0)
Ψάχνονται για αναμόρφωση και το «σχήμα» που θα την εκφράσει(2015-12-29 00:00:00.0)
«Εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε γρήγορα το μνημόνιο...»(2015-08-29 00:00:00.0)
Τα συμφέροντα του κεφαλαίου «υποβολέας» των διαφόρων απόψεων(2015-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ