Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Θεσσαλονίκη «βασική πύλη» των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Τον σημαντικό ρόλο που παίζουν η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα ως κέντρο εφόρμησης για τα στρατιωτικά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Συνοδευόμενος από τον απερχόμενο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, που παραχωρήθηκε από τον δήμο για να δημιουργηθεί το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της «Cisco».

Οπως είπε ο Τζ. Πάιατ, «η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η βασική, ισχυρή πύλη των αμερικανικών εταιρειών και επενδυτών στη σημαντική αγορά των 30 εκατομμυρίων πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε έναν σημαντικό κόμβο τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαρακτήρισε τα τελευταία δύο χρόνια «μια εξαιρετικά δυναμική περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που σήμερα είναι στο καλύτερο σημείο τους από ποτέ», και μίλησε για «ισχυρή αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων μέσω της χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και με την οικονομική συνεργασία, μέσω των επενδύσεων σημαντικών αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή», όπως η «Cisco» και η «Pfizer». Εταιρειών που, όπως είπε, «ήρθαν στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Θεσσαλονίκης ως πλατφόρμας για να εισέλθουν στη μεγάλη αγορά των Δυτικών Βαλκανίων» και «αξιοποιούν τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον της κυβέρνησης».

Νέα επιθεώρηση στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης ετοιμάζει ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη στις 23 του μήνα. Σκοπός του να επιθεωρήσει, για άλλη μια φορά, τη «στρατηγική» αυτή υποδομή, κόμβο στην υλοποίηση πολεμικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών των Αμερικανών, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλωστε, εκείνες τις μέρες αναμένεται στον κεντρικό λιμένα της πόλης ο ελλιμενισμός γιγαντιαίου αμερικανικού φορτηγού πλοίου και η διεκπεραίωση μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, βορειότερα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεκάδων ελικοπτέρων, εκατοντάδων τροχοφόρων και κοντέινερ, όπως και εκατοντάδων προσωπικού της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (101 CAB) των ΗΠΑ, που θα μετέχουν στην έκτη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve». Ιδιες μέρες, άλλωστε, ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη και ελληνο-αμερικανική «άσκηση», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν στην πόλη επίλεκτες δυνάμεις τους (κομάντος) που εδρεύουν στη Σούδα.

Εξάλλου, χωρίς καθυστέρηση «τρέχουν» και τα σχέδια για να βάλουν στο χέρι οι Αμερικανοί ενεργειακές και άλλες υποδομές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τόσο για την παραχώρηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, όσο και για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (μιλούν για 67%) του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που επίσης θέλουν να πάρουν οι Αμερικανοί, μαζί με την κατασκευή πλωτής πλατφόρμας FSRU, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ