Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Ούβε ΜΑΤΣΚΕ

Πιανίστας, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο για την καταστολή της αυθεντικής, άμεσης δημοκρατίας που οδήγησε τον ελληνικό λαό στη μακρόχρονη, ηρωική ιστορική του διαδρομή στην αποτίναξη κάθε μορφής δουλείας και υποτέλειας!

Ως ελεύθερος πολίτης και καλλιτέχνης δεν μπορώ παρά να συνταχθώ με «το δικαίωμα στη συνάθροιση, το οποίο δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας, ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα» (Ερμηνεία του Συντάγματος στο συλλογικό έργο των Φ. Σπυρόπουλου, Ξ. Κοντιάδη, Χ. Ανθόπουλου, Γ. Γεραπετρίτη).

«Και να, τι θέλω τώρα να σας πω / Μες στις Ινδίες, μέσα στην πόλη της Καλκούτας / φράξαν το δρόμο σ' έναν άνθρωπο / Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε / Να, το λοιπόν, γιατί δεν καταδέχουμαι / να υψώσω το κεφάλι στ' αστροφώτιστα διαστήματα / Θα πείτε, τ' άστρα είναι μακριά / κι η Γη μας τόσο δα μικρή / Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ' άστρα / εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω / για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό / πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο / είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίζει / είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ