Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μηνύματα ξανά στην Αγκυρα για τους όρους του «διαλόγου»

Eurokinissi

Τον Ούγγρο ομόλογό του, Π. Σιχάρτο, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, ενώ μεταξύ άλλων συζήτησαν «θέματα της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου».

Με το βλέμμα στην Τουρκία και την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία για να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και την ιμπεριαλιστική ένωση ως «Ενωση αρχών», οι οποίες «πρέπει να εφαρμόζονται και από τα υποψήφια μέλη. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνώνυμα με την Ενωση και τα υποψήφια μέλη πρέπει αυτό να το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι, λοιπόν, προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ η συνυπογραφή των ανωτέρω».

Πρόσθεσε ότι «στην απόπειρα παράνομης εισόδου, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, στην Ελλάδα μεταναστών οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση από την Τουρκία, η Ελλάδα προστάτευσε την κυριαρχία και τις αρχές της Ευρώπης», ότι η Αγκυρα αποπειράθηκε «να εργαλειοποιήσει τότε τον ανθρώπινο πόνο, προκειμένου να πετύχει ανταλλάγματα από την Ευρώπη», αλλά «μία τέτοια τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε από την Ελλάδα, ούτε βεβαίως από την ΕΕ». Ολα αυτά τα χρεοκοπημένα παραμύθια, τα επανέλαβε την ώρα που η ΕΕ παζαρεύει με την Τουρκία μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, συμφωνίες που μετατρέπουν τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε πιόνια των ιμπεριαλιστικών παζαριών, περιλαμβάνοντας και πλήθος «ανταλλαγμάτων» προς τη μεριά της Τουρκίας.

Για δε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Δένδιας στάθηκε στις «αποσταθεροποιητικές για την περιοχή μας ενέργειες» της Τουρκίας, και «τις προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», ξαναστέλνοντας μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη», αλλά «επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» και όχι κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Πρόσθεσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τι τελικά θα αποφασίσει η τουρκική πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα κάνει αυτό το λάθος, το οποίο - όπως έχουμε πει πολλές φορές - θα δημιουργήσει ένα τεράστιο, αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς και την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ