Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτικές κινήσεις και στο βάθος μπίζνες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Περιμένουμε πολύ σύντομα πόλεμο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), στρατηγός Αχμεντ αλ Μισμάρι, αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που διαπιστώνεται εδώ και μέρες πέριξ των πόλεων Σύρτη και Τζούφρα από φιλοτουρκικές δυνάμεις και τους ένοπλους μισθοφόρους του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Το ίδιο 24ωρο, Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Decisive 2020» στα δυτικά σύνορα της χώρας με τη Λιβύη, ως απάντηση σε πρόσφατα τουρκικά γυμνάσια ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Πλάι στη διαφαινόμενη στρατιωτική κινητικότητα, αναπτύσσονται τα παζάρια πολυεθνικών Ενέργειας και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής «Εni», Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Σάρατζ και με τον Μουστάφα Σανάλα, πρόεδρο της κρατικής λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας, NOC, συζητώντας σημερινά επιχειρηματικά σχέδια του ιταλικού μονοπωλίου Ενέργειας και μελλοντικές μπίζνες. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν: Η παροχή ανταλλακτικών σε γεννήτριες ρεύματος της «Γενικής Ηλεκτρικής Εταιρείας» της Λιβύης (GECOL) στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου κατανόησης, η ανέγερση νέου σταθμού Ενέργειας στη Δυτική Λιβύη, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, σχέδια ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με την «Εni», η αύξηση της αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές Μπαχρ Εσαλάμ και Μπούρι, αλλά και τα προβλήματα που προκαλεί το εξάμηνο εμπάργκο που έχουν επιβάλει φύλαρχοι που στηρίζουν τον LNA του στρατηγού Χ. Χάφταρ στις πετρελαιοπηγές Αλ Φιλ και Αμπου Ατίφιλ, τις οποίες εκμεταλλεύεται η «Εni».

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ολοκληρώνοντας στο Λονδίνο τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι συμφώνησαν πως στην περίπτωση της Λιβύης χρειάζεται η επίτευξη μίας «διπλωματικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Επιπλέον, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Σαμπάχ» κυκλοφόρησε σενάριο περί μεταφοράς των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων «S-400» - που αγόρασε από τη Ρωσία - στη Λιβύη, προκειμένου, με την τοποθέτησή τους εκεί, να λυθεί η διένεξη με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες, λόγω της αγοράς αυτής, έχουν «παγώσει» τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΝΑΤΟικής συμμάχου τους, Τουρκίας, συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών «F-35». Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική μάλλον θα βρει αντίθετη τη Ρωσία, που κι αυτή υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ