Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιταχύνονται διεργασίες για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Η «διαφορετική αντίληψη» της Τουρκίας είναι «θεμελιώδης πρόκληση», που «πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τονίζει η Ουάσιγκτον

Για «κοινά συμφέροντα» με την Τουρκία «πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε», μίλησε ξανά χτες ο Ζ. Μπορέλ

Copyright 2020 The Associated

Για «κοινά συμφέροντα» με την Τουρκία «πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε», μίλησε ξανά χτες ο Ζ. Μπορέλ
Την κινητικότητα που ενισχύεται στο παζάρι για Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο - Κυπριακό επιβεβαίωσε ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας ότι προσδοκία της Αγκυρας «είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονά μας, με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς». Υποστήριξε δε ότι «αυτά τα κανάλια (ελληνο-τουρκικών συνομιλιών) ...ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής», επιμένοντας ταυτόχρονα να μιλά για «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», αναφερόμενος στα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε, «είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ισχυρίστηκε ότι έως σήμερα «στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ, δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων» και κατά συνέπεια - είπε - «αυτό συνιστά στα μέρη να επιλύσουν μεταξύ τους ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου Δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, αυτή είναι η πρακτική. Οταν υπάρχει σύγκρουση, μπορούν να μεταφερθούν στα δικαστήρια ή αλλού». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «εμείς πάντα ζητούσαμε να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση» και επέμεινε ότι οι ελληνικές αντιρρήσεις για τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ «μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών».

Για δε το Κυπριακό, επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι υπέρ ενός δίκαιου διαμοιρασμού, «αλλά αγνοώντας την Τουρκία αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί... Αντί (οι άλλοι) να επικεντρώνονται σε ακριβά προγράμματα που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων να μιλήσουν για αυτά τα θέματα με την Τουρκία και να κινηθούν με σχέδια στα οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Από την αρχή αυτή ήταν η προσέγγισή μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε απέναντι στις προσπάθειες να μας φυλακίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας».

«Να αντιμετωπιστεί» η «διαφορετική αντίληψη» της Τουρκίας

Την ανάγκη επανακαθορισμού των όρων συνεργασίας στην περιοχή περιέγραψε η Τουρκία και αντιδρώντας στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας (ΙΜΕΤ) που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πως θα ξεκινήσουν στην Κύπρο το 2021. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σχολίασε ότι «πρωτοβουλίες που δεν παρατηρούν την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων πλευρών δεν θα συμβάλουν στο περιβάλλον ασφαλείας του νησιού, ούτε θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος τόσο του ΙΜΕΤ στην Κύπρο όσο και συνολικά της «νέας στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Μεσόγειο απαιτούν ενίσχυση των σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους», στους οποίους βέβαια η Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και την Αγκυρα. Μιλώντας σε ΜΜΕ, εξήγησε ότι μέλημα των ΗΠΑ είναι «όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο ...να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια» και αφού αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει «διαφορετική» αντίληψη για πολλά θέματα από άλλες δυνάμεις, τόνισε ότι «αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποκείμενες προκλήσεις και είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις τριβές και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, τετραμερής αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης έγινε την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού. Από την Ελλάδα μετείχε η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», από την Κυπριακή Δημοκρατία πλοία και ελικόπτερα, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Επίσης, συμμετείχε η γαλλική φρεγάτα «ACONIT» και η ιταλική «ALPINO» με τα οργανικά τους ελικόπτερα. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το κυπριακό ΓΕΕΦ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Αμυνας των τριών χωρών, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Ερευνας και Διάσωσης (Search and Rescue - SAR), καθώς και «η προαγωγή και εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας τους».

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πλαίσιο του παζαριού με την Τουρκία διερεύνησε και η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «τη σταθερότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει επιδείξει ανησυχητική αποφασιστικότητα», αλλά και ότι «είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί» όπως και ότι «μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όπου υπάρχουν διαφορές, έχουμε (με την Τουρκία) πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε».

Αλλά και ο (γνωστός επικριτής επιλογών της Αγκυρας) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε μεν ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ», αλλά συμπλήρωσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Αγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ