ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα σχέδιά της με κλειστές τις σχολές
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «σαν τον κλέφτη, μες στην πανδημία, χτυπά για τρίτη φορά στην Εκπαίδευση αιφνιδιαστικά», με την πρώτη φορά να είναι η επιστροφή στο Λύκειο της «τράπεζας θεμάτων», για Λύκειο που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με αρένα εξεταστική εκτοπίζοντας και άλλο από την Εκπαίδευση την ουσιαστική γνώση, προωθώντας τις δεξιότητες, και τη δεύτερη το νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που για το χατήρι του ΣΕΒ άνοιξε διάπλατα και επίσημα τον δρόμο της ανήλικης εργασίας μέσα από την πρόωρη κατάρτιση.

Οπως επισήμανε, η κυβέρνηση 4 μήνες πριν από τις πανελλαδικές, με τα σχολεία εδώ και ένα χρόνο να ανοιγοκλείνουν, έρχεται να επιτείνει την αγανάκτηση και την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους υψώνοντας με το νομοσχέδιο νέο εμπόδιο στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, φέρνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρυτάνεων και της ΟΛΜΕ, συγκρίνοντας και με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, θα είναι να μείνουν εκτός πανεπιστημίων από 20.000 έως 30.000 παιδιά, ενώ «είναι ορατό το ενδεχόμενο αρκετές από τις περιφερειακές σχολές, όπως και ορισμένες κεντρικές, να κλείσουν».

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο «κόφτης» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα διαμορφώνεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια, πανεπιστημιακά τμήματα κ.λπ., διαδικασία που οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα και στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές, στο βάθεμα δηλαδή της κατηγοριοποίησής τους, των πτυχίων τους, συνεπώς και των αποφοίτων τους. Και έτσι ανοίγεται ένας δρόμος στο τέλος του οποίου δεν θα είναι οι υποψήφιοι, αλλά οι σχολές εκείνες οι οποίες τελικά θα επιλέγουν τους φοιτητές τους. Οσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης για το επίπεδο των εισακτέων ο Γ. Δελής ανέφερε ότι αυτό καθρεφτίζει το σχολείο από το οποίο προέρχονται, το οποίο φρόντισαν με τους νόμους τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να το προσανατολίζουν όλο και περισσότερο ως κέντρο προετοιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων αποψιλώνοντας το μορφωτικό επίπεδο μιας ολόκληρης γενιάς.

Δεύτερο εμπόδιο, ανέφερε, είναι το διπλό μηχανογραφικό, το οποίο η κυβέρνηση, σε μια κίνηση ελιγμού, το πάει για του χρόνου. Οσο για τα παιδιά που θα κόβονται, όπως ανέφερε, θα οδηγούνται στα ιδιωτικά ΙΕΚ (αφού τα δημόσια έχουν απαξιωθεί) και στα κολέγια, για τα οποία σημείωσε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει λερωμένη τη φωλίτσα του» με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θέσπισε ως κυβέρνηση.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την καταστολή και την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, η δράση των φοιτητικών συλλόγων και των αγωνιζόμενων φοιτητών, που μέσω και του πειθαρχικού που στήνεται, θα απειλούνται έως και με διαγραφή. Ενώ υπενθύμισε, δείχνοντας ποιος είναι ο ρόλος που θέλουν για την αστυνομία, ότι ο χρυσαυγίτης Χρ. Παππάς παραμένει ακόμα ελεύθερος.

Οπως επισήμανε, το ζητούμενο είναι η περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων ΑΕ. Σχολιάζοντας δε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν επανέλθει στη διακυβέρνηση, θα καταργήσει το νομοσχέδιο, ο Γιάννης Δελής θύμισε ότι και «άλλα πράγματα θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα νόμο και ένα άρθρο και τελικά επέβαλε δίδακτρα, όπως στα ξενόγλωσσα τμήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω, να αποσυρθεί...» (2024-01-26 00:00:00.0)
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους εξισώνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία με τους ειδικούς φρουρούς (2022-06-01 00:00:00.0)
Σύνδεση του πανεπιστημίου με την καπιταλιστική αγορά, απομόνωση από τις ανάγκες της κοινωνίας (2021-12-10 00:00:00.0)
Οι αλλαγές της κυβέρνησης να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση όλου του λαού (2020-12-23 00:00:00.0)
Τέτοιο «αντινεοφιλελευθερισμό» θα τον ζήλευε και η Θάτσερ (2019-02-13 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός με την «εύκολη» πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2010-09-29 00:00:00.0)