ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Σοβαρά προβλήματα σε Πνευμονολογική και Παθολογικές κλινικές

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων για τις μεγάλες ελλείψεις

Τετάρτη 26 Μάη 2021

Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της Πνευμονολογικής και της Α' και Β' Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» - οι οποίες εκτός των περιστατικών SARS-CoV-2 εφημερεύουν και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά - προκαλούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά μάλιστα την Τρίτη 1η Ιούνη σε νέα συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και σε στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιούνη, με συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, απαιτώντας προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο στην αυξημένη πίεση που θα δεχτεί με την επαναλειτουργία του ως γενικού νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, η Πνευμονολογική εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς μάλιστα να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι (με βαθμό διευθυντή) και 2 επικουρικοί (η μία αναμένει τον διορισμό της σε άλλο νοσοκομείο και η σύμβαση του δεύτερου λήγει στις 31 Οκτώβρη) ειδικευμένοι γιατροί, μαζί με 6 ειδικευόμενους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (Γυναικολογίας, Ψυχιατρικής, Πλ. Χειρουργικής, Παιδιατρικής), που οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη κι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς.

«Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από 1 πνευμονολόγο και 1 ειδικευόμενο άλλης ειδικότητας, που έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, που νοσηλεύονται σε διαφορετικές κλινικές, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται συχνά να εφημερεύουν κάθε 2 μέρες, με αρνητικότατες συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Δεν έχει προχωρήσει η προκήρυξη των 2 κενών οργανικών θέσεων πνευμονολόγων στη βαθμίδα επιμελητή Β', ενώ δεν έχει ορισθεί επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής. Για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής απαιτείται η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η δημιουργία τριών επιπλέον οργανικών θέσεων πνευμονολόγων», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις γιατρών και στις Παθολογικές κλινικές Α' και Β', όπου 10 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID-19 και μη) που νοσηλεύονται σε διαφορετικές κλινικές, ενώ λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας έχουν παραιτηθεί 6 ειδικευόμενοι παθολόγοι και η μόνη ενίσχυση των κλινικών είναι με ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Ιούνη. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, «δεδομένου ότι οι ίδιοι περίπου εργαζόμενοι "δίνουν τη μάχη" με την επιδημία αδιάκοπα για μήνες, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ντυμένοι για ώρες σε ολόσωμες προστατευτικές στολές». Το Σωματείο απαιτεί την άμεση ενίσχυση με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό για να εξασφαλισθεί η χορήγηση κανονικών αδειών τριών βδομάδων, αναγκαίων για την ανάπαυση των συναδέλφων.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, που θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 59 επικουρικοί, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Οκτώβρη, ενώ ακολουθούν 104 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που λήγουν στις 31 Δεκέμβργη, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση.

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου απαιτεί μέτρα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των κλινικών:

Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών

Να εξασφαλισθούν η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας δεκαπέντε εργάσιμων ημερών και η καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση άρσης της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας «δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ούτε από την καταβολή επιδόματος αδείας.

Εχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις (...) Για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι "όνειρο θερινής νυκτός" λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ απαιτεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο Σάμου

Την εξασφάλιση της χορήγησης κανονικής άδειας και προηγούμενων ετών, καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου θα πραγματοποιήσει συνέλευση αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στην είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, με θέματα:

«Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη συνέλευση είναι απαραίτητη», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους (2021-03-24 00:00:00.0)
Αναφορά στον εισαγγελέα για τις επικίνδυνες συνθήκες (2021-03-19 00:00:00.0)
Ενα μήνα με κρούσματα στο ΚΥΤ Σάμου... μέχρι να φτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (2020-10-10 00:00:00.0)
Μεγάλες οι ελλείψεις ενώ η πανδημία φουντώνει (2020-07-31 00:00:00.0)
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία (2020-05-15 00:00:00.0)
Με μπαλώματα προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις (2020-03-20 00:00:00.0)