Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ενα μήνα με κρούσματα στο ΚΥΤ Σάμου... μέχρι να φτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Σταμάτης ΦΙΛΙΠΠΗΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στη δημόσια Υγεία, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, επικίνδυνη και μόνο με οργανωμένο αγώνα μπορεί να αλλάξει.

Στο Νοσοκομείο Σάμου δεν υπάρχουν ούτε γιατροί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και οι ανάγκες «καλύπτονται» από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και ειδικευόμενους. Υπάρχει μόνο μια πνευμονολόγος, ενώ δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική κλινική. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχουν μόλις 6 κλίνες, αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί μόνο για τις μισές. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, ένας χειριστής στη βάρδια καλείται να καλύψει εκτός από τα τακτικά ραντεβού, τα έκτακτα, τα ύποπτα για Covid, το φορητό μηχάνημα για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τα χειρουργεία.

Εδώ και τρεις μήνες οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε υγειονομικό υλικό, κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι τα γάντια που δεν υπάρχουν καν στο νοσοκομείο, οι μάσκες ασφαλείας, αλλά και οι απλές χειρουργικές μάσκες, καθώς και στολές προστασίας.

Εδώ και δύο χρόνια η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί μόνο με μία παιδίατρο. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες. Η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και με κλήσεις από το σπίτι σε περιπτώσεις μεγάλου φόρτου εργασίας.

Το προσωπικό καθαριότητας είναι λιγότερο απ' ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενώ οι απαιτήσεις λόγω κορονοϊού έχουν αυξηθεί, διοικήσεις και ΥΠΕ ετοιμάζονται να κάνουν πάσα την καθαριότητα στους εργολάβους.

Κι όλα αυτά συνοδεύονται με την καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Εκατοντάδες είναι οι μέρες κανονικής άδειας και ρεπό που οφείλει η διοίκηση στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μέρες άδειας που σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται από το 2017 και η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι για να πάρουμε «άδεια περασμένων ετών πρέπει να δώσει νομική συμβουλή η 2η ΥΠΕ».

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στην κυριολεξία από τις κυβερνήσεις στην πλαγιά ενός βουνού στο Βαθύ της Σάμου, χωρίς καμία φροντίδα, ουσιαστικά δίχως καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόλις με έναν γιατρό και δύο νοσηλευτές. Η Κινητή Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από έναν οδηγό και μια νοσηλεύτρια, λειτούργησε λίγες μέρες μόνο στο νησί, ενώ πολλά κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά μέσα στο ΚΥΤ.

Παρ' όλα αυτά μόλις την περασμένη Πέμπτη κατέφθασε στο νησί - ύστερα από δεκάδες αιτήματα φορέων - κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει δειγματοληψίες στον ντόπιο πληθυσμό και στον πληθυσμό του ΚΥΤ. Το ΔΣ του Συλλόγου μας ζήτησε συνάντηση με τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ της Σάμου, ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον σύλλογο εάν δεν πάρει άδεια από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που αγωνιούν και νιώθουν ανασφάλεια να συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13/10 και στις 15 Οκτώβρη καλούμε τους υγειονομικούς στη προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου και στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ