Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ακόμα πιο βαθιά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Την περαιτέρω αξιοποίηση του Πεδίου Βολής Κρήτης για τα σχέδια των ΗΠΑ, όπως την αποκάλυψε την Πέμπτη ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαίωσε την Παρασκευή το ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται ότι ο διοικητής της 10ης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (10th AAMDC) στην Ευρώπη, ταξίαρχος Γκρ. Μπράντι, επισκέφτηκε το ΠΒΚ (διεθνώς γνωστό ως NATO Missile Firing Installation, NAMFI).

Επισήμως του έγινε ενημέρωση «για την αποστολή και τις δυνατότητες του ΠΒΚ, συζητήθηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη διεξαγωγή βολών το Νοέμβριο 2020, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων προσωπικού των ΗΠΑ, καθώς και θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του ΠΒΚ με την 10th AAMDC, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Το ΓΕΕΘΑ σπεύδει άλλωστε να υπενθυμίσει ότι το ΠΒΚ κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ στο Ακρωτήριο Χανίων κατά την περίοδο 1964 - 1968, με βάση την «Πολυμερή Συμφωνία» που υπεγράφη τον Ιούνη του 1964 από Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ενώ σήμερα το χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση τρεις χώρες - χρήστες (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία).

Στη συνέχεια ο Μπράντι μετέβη στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense Center of Excellence), άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή, η σύσταση της οποίας επισημοποιήθηκε φέτος τον Απρίλη. Του έγινε και εκεί ενημέρωση για την αποστολή, τη δομή και τις δυνατότητες του νεοσύστατου Κέντρου και «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε μελλοντική συνεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ