Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Συνεχίζεται η διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς

Επιβεβαιώνονται οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

Τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται «λάστιχο», επιβεβαιώνουν τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά και ο τρόπος διαχείρισής τους από τις επιχειρήσεις.

«Η μεγαλύτερη διασπορά είναι μέσα στους χώρους εργασίας», αναγκάστηκε να παραδεχθεί την Παρασκευή μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Οπως ανέφερε, βλέπουμε «πάρα πολλά κρούσματα» σε αυτούς τους χώρους, χωρίς ωστόσο να θίξει το ζήτημα της έλλειψης μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, όπως και της διαχείρισης των κρουσμάτων με τα πρωτόκολλα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας.

Το κουρέλιασμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μια ακόμα περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Παρότι η ύπαρξη κρούσματος σε εργαζόμενη στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι το κατάστημα λειτούργησε κανονικά τόσο την ίδια όσο και την επόμενη μέρα. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου ήρθαν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του καταστήματος, διεκδικώντας να υπάρξει ενημέρωση, να γίνουν τεστ σε όλους με ευθύνη της επιχείρησης και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη απολύμανση. Η μόνη απάντηση που πήραν ωστόσο ήταν να τους παραπέμψουν... στα κεντρικά της εταιρείας. Το Εργατικό Κέντρο προχώρησε την Παρασκευή σε εξόρμηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν είναι υπεύθυνοι για την έξαρση της πανδημίας, ευθύνη έχει η κυβέρνηση που πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Συρροή κρουσμάτων καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια ακόμα επιχείρηση στον κλάδο των Τροφίμων. Συγκεκριμένα, 13 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο τμήμα παραγωγής στην εταιρεία μπαχαρικών «Ηλιος» στου Ρέντη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γιατρός Εργασίας της επιχείρησης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, προκύπτει ότι ενώ το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε το Σάββατο και τη Δευτέρα αυτό ήταν γνωστό στην επιχείρηση, η λειτουργία της συνεχίστηκε κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ τα τεστ στους εργαζόμενους ξεκίνησαν την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, καταγγελίες από εργαζόμενους για την αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις του κλάδου, την προσπάθεια της εργοδοσίας να τα αποσιωπήσει και την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων δέχεται ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο πως στο πολυκατάστημα «HONDOS CENTER» στην Ομόνοια, ενώ υπάρχουν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα μόνα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία είναι «η θερμομέτρηση στους εργαζόμενους και η σύσταση να είναι προσεκτικοί»... Σε παρέμβαση του Συλλόγου στη διεύθυνση του πολυκαταστήματος, εκπρόσωπος της εργοδοσίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο κρουσμάτων και ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ! Ο Σύλλογος διεκδικεί «να γίνουν άμεσα και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του πολυκαταστήματος και να παρθούν επιπλέον μέτρα ατομικής προστασίας και προστασίας των ευπαθών ομάδων». Στην κατεύθυνση αυτή, με εξόρμηση στους εργαζόμενους απηύθυνε κάλεσμα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ