Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα συνολικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Οι σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τον κίνδυνο που υπάρχει να επιβληθούν μειωμένες ποινές στους καταδικασμένους πρώην και νυν χρυσαυγίτες, εξαιτίας των αλλαγών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε η σημερινή στον Ποινικό Κώδικα, αναδείχτηκαν την επομένη ακριβώς της απόφασης του Δικαστηρίου.

Με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ποινή για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (αφορά τον «σκληρό πυρήνα» των καταδικασμένων ναζιστών) κατέβηκε στα 5 έως 15 χρόνια, από 10 έως 20 χρόνια. Καταργήθηκε επίσης η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ως συμπληρωματική ποινή.

Κι ενώ η ΝΔ δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη τον ενάμιση χρόνο που κυβερνάει, έστησε την περασμένη Πέμπτη ένα ακόμη σόου με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες και παραπέμποντας τις όποιες αλλαγές στο αόριστο μέλλον! Με τον τρόπο αυτό, και στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να μετατρέψουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση σε ένα ακόμη «πλυντήριο» για την ανοχή που υπήρξε από το αστικό πολιτικό σύστημα στη Χρυσή Αυγή.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ζητούσε μέτρα για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με την τροπολογία, που απορρίφθηκε άρον άρον από την κυβέρνηση της ΝΔ, ζητούνταν:

  • Τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (σε όλες τις εκλογές - εθνικές, τοπικές και ευρωεκλογές) όσοι έχουν καταδικαστεί (ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, αφού δεν αναφέρεται σε τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση) για τα εγκλήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, του άρθρου 187 Π.Κ.
  • Αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή (αφού δεν προβλέπεται αμετάκλητη ή τελεσίδικη αλλά απλή καταδίκη) όποιου έχει καταδικαστεί για τα παραπάνω εγκλήματα.
  • Για τον ίδιο λόγο, αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης, με άμεση επίσης εφαρμογή.
  • Αυτοδίκαιη έκπτωση ευρωβουλευτή από το αξίωμά του αν καταδικάστηκε (ακόμα και πρωτόδικα) για τα ίδια εγκλήματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πέρασαν» οι επικίνδυνες γενικεύσεις με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ (2023-02-09 00:00:00.0)
Τροπολογία για αυστηροποίηση στη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (2021-05-29 00:00:00.0)
Η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν σταματάει, γιατί παραμένουν οι αιτίες του (2020-10-27 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η «φάμπρικα» απολύσεων μέσω «αυτοδίκαιης αργίας» (2013-02-02 00:00:00.0)
Ενσταση κατά Κρεμαστινού (2001-12-21 00:00:00.0)
Πρόταση για έκπτωση του Γ. Βουλγαράκη (2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ