Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ο Χάρτης... ξαναπρόδωσε το σύστημα της μιας νόσου

Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού παραμένουν παντού «στο κόκκινο» (δημόσιο σύστημα Υγείας, εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία κ.ο.κ.), η κυβέρνηση σε μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρουσίασε την Παρασκευή το λεγόμενο «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» από τον κορονοϊό, επικαλούμενη «το κενό στον άμεσο εντοπισμό της πληροφορίας».

Ο συγκεκριμένος χάρτης, διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, περιλαμβάνει 4 επίπεδα (ετοιμότητα, επιτήρηση, αυξημένη επιτήρηση, αυξημένου κινδύνου) «προληπτικών μέτρων και κανόνων» για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την ανάλυση μιας σειράς κριτηρίων. Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 μέρες ή και συχνότερα αν επιβάλλεται. Μέχρι στιγμής, 26 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο 1ο επίπεδο (ετοιμότητα), 25 στο 2ο (επιτήρηση) και 23 στο 3ο (αυξημένη επιτήρηση), ενώ σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της κυβέρνησης, καμία ΠΕ δεν βρίσκεται στο 4ο επίπεδο (αυξημένου κινδύνου).

Στην ουσία του ζητήματος, βέβαια, τα μέτρα που προβλέπονται στα διάφορα επίπεδα του Χάρτη επιβεβαιώνουν ότι από αυτά απουσιάζουν τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού. Χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τάχα «το ΕΣΥ δεν θα αναστείλει καμία ιατρική πράξη και θα λειτουργεί στο 100% όπως και στο πρώτο κύμα», στα μέτρα που προβλέπονται στο επίπεδο 3 (όπου ήδη βρίσκονται η Αττική και άλλες 22 Περιφερειακές Ενότητες), αναφέρεται η αναβολή μέχρι και κατά 50% των προγραμματισμένων χειρουργείων, ενώ στο επίπεδο 4 η αναβολή φτάνει στο 60%.

Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ο υφυπουργός Υγείας, σε σχετική ερώτηση ισχυρίστηκε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας «σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία που αφορούσαν χρόνια περιστατικά κι όχι επείγοντα», όπως και ότι «ο αριθμός των χειρουργείων μειώνεται για την αποφυγή του συγχρωτισμού και να διασφαλίσουμε την υγεία των νοσηλευόμενων», που θα μένουν χωρίς χειρουργείο!

Ανησυχητική παραμένει και η κατάσταση με τις ΜΕΘ: Στην Αττική, παρά την πρακτική της κυβέρνησης να αρπάζει κλίνες ΜΕΘ από άλλες νόσους (τροχαία, εμφράγματα κ.λπ.) και να μετακινεί προσωπικό από άλλες ΜΕΘ ή τμήματα, είναι κατειλημμένο το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ενώ τα εναπομείναντα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό είναι μόλις 38. Κι αυτό όταν την Παρασκευή ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 98 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ