Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Ισχυρές οι διασυνδέσεις με το κεφάλαιο

«

Δίνουμε μια υπόσχεση... Η Ζώνη θα κερδηθεί, τα καράβια θα ξαναέρθουν πίσω και οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω πέρα...». «Να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα το απόστημα που υπάρχει εδώ, το ΠΑΜΕ, θα τελειώσει με την αρωγή της Χρυσής Αυγής»: Τα παραπάνω λόγια ακούγονταν από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής σε επίσκεψή τους στο Πέραμα ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (βλ. σχετικό θέμα) το Σεπτέμβρη του 2013. Μια επίθεση που ήρθε να επιβεβαιώσει τις ισχυρές διασυνδέσεις που είχε η εγκληματική οργάνωση με ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Οι διασυνδέσεις φαίνονται και από το γεγονός ότι μόνο το 2013, χρονιά που η ΧΑ κορύφωσε τη δολοφονική της δράση, κατέθεσε δεκάδες Ερωτήσεις και Αναφορές στη Βουλή για λογαριασμό των εφοπλιστών: Για να λυθεί «το πρόβλημα της ρευστότητας των ναυτιλιακών εταιρειών» (Γενάρης 2013), για την «ανάπτυξη της Ζώνης» (Γενάρης 2013), για «κίνητρα για την εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα» (Ιούλης 2014), για την ανάγκη για «διευκολύνσεις και ευνοϊκά δάνεια σε εφοπλιστές» από το κράτος, όπως και για τις «υπερβολικές ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές των σχετικών επιχειρήσεων» (Φλεβάρης 2016). Πιστά σκυλιά λοιπόν στην υπηρεσία της εργοδοσίας, μια «δύναμη κρούσης» για την τρομοκράτηση της εργατικής τάξης. Εκεί που οι εργοδότες τα έβρισκαν σκούρα, σε χώρους δουλειάς και κλάδους με ισχυρά σωματεία, τα μαντρόσκυλα αναλάμβαναν «καθήκοντα»...

Οι καταδρομικές - μαφιόζικες επιχειρήσεις των φασιστοειδών σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστών δεν ήταν ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίζονται χαμηλά μεροκάματα. Οι υπηρεσίες τους περιλάμβαναν και απευθείας παροχή τζάμπα εργατικού δυναμικού, μέσω των δουλεμπορικών που έστηναν, όπως στην Εύβοια και στο Πέραμα. Στο Πέραμα του έδωσαν μάλιστα και την ονομασία «σωματείο», με σκοπό βέβαια την παροχή φθηνού εργατικού δυναμικού. Ο «πρόεδρός» του μάλιστα (και υποψήφιος δήμαρχος της ΧΑ στο Πέραμα) έλεγε το 2017 πως «τα ημερομίσθια ήταν πάρα πολύ μεγάλα» και πως «μπορούμε να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, σαν πραγματικός δουλέμπορος, η εγκληματική οργάνωση καλούσε το 2012 τους εργοδότες της περιοχής να απολύσουν τους αλλοδαπούς που απασχολούσαν στις επιχειρήσεις τους, για να τους «προμηθεύσει» με Ελληνες εργάτες, οι οποίοι θα έπαιρναν μεροκάματο 18 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση και ένσημο. Μια προσπάθεια δηλαδή διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων, πριν ακόμα γίνει αυτό νόμος του κράτους από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αρχικά και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αργότερα. Μάλιστα ο «Ομιλος Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων», όπως ονόμασε το παραμάγαζό της η ΧΑ, είχε δημοσιεύσει και οδηγίες για την επαφή ανέργων και εργοδοτών με τις κατά τόπους οργανώσεις της συμμορίας.

Οσο για το «επίσημο κράτος»; Ο τότε υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), σε σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, έδινε πλήρη κάλυψη στους χρυσαυγίτες, λέγοντας ότι το δουλεμπορικό που έστησαν μπορεί να λειτουργεί αν καλύπτεται από το νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ