Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι!

Ελένη ΜΠΑΚΙΡΛΗ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ

Στα δίκαια αιτήματα που θέτει στην πρώτη γραμμή ο αγώνας όλων των υγειονομικών περιλαμβάνεται και αυτό της αναγκαίας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων.

Αυτήν τη στιγμή, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 16.000, δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου των εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνέχεια σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους, αν υπολογίσουμε τις συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 30.000, το 2018 δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη.

Αυτό που παρατηρείται στον Τουρισμό, με τις 14 διαφορετικές συμβάσεις «ευελιξίας», ως ένα σημείο συμβαίνει και στο δημόσιο σύστημα Υγείας: Εργαζόμενοι ΣΟΧ, επικουρικοί του COVID, ΟΑΕΔίτες, επικουρικοί που προσλήφθηκαν πριν από τον COVID, συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ, μαθητεία, εργολαβικοί και τώρα τελευταία οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές...

Ο κατακερματισμός και ο «κοινωνικός αυτοματισμός» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις, δίνοντας κάθε φορά παρατάσεις σε διαφορετική μερίδα εργαζομένων, επιδιώκουν εκτός των άλλων να φέρουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλον. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που πέρασε, έδωσε 1 χρόνο παράταση, αλλά με κάποια «ψιλά γράμματα» πάνω στα οποία πατούν οι διοικητές των νοσοκομείων για επικουρικούς σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, αφού τους δίνεται η επιλογή να προχωρήσουν αν θέλουν σε εργολάβους. Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νάουσας, ο διοικητής ανακοίνωσε στην παρέμβαση που έκαναν οι εργαζόμενοι ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό σε εργολαβία.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι όλο αυτό εντάσσεται στην πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις, όπου η μισθοδοσία των εργαζομένων θα εντάσσεται στη χασούρα ή το κέρδος τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, που δεν είναι αμιγώς δημόσιο, ο πρόεδρος της διοίκησης στη συνάντηση με το σωματείο, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι επικουρικοί, άρα ίσως να γίνουν και απολύσεις, αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του νοσοκομείου που μειώθηκαν λόγω της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Ολοι αυτοί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλούνται χωρίς εξειδίκευση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και μόλις αποκτήσουν εμπειρία οδηγούνται στην απόλυση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ διαχρονικά ακολουθούν την ίδια πολιτική, που είναι κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα επιμένει στη μοριοδότηση αυτών των εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι οι περισσότεροι οδηγούνται σε απόλυση.

Μεγάλες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ που από τη μια χτυπούν την πλάτη στους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά από την άλλη δεν τους δέχονται στα σωματεία και κυρίως γυρνούν την πλάτη στη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Οι υγειονομικοί του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παλεύουμε στο πλευρό τους, χωρίς διαχωρισμούς και κόκκινες γραμμές. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα που κρατάει σε ομηρία ανθρώπινες ζωές.

Για τη Θεσσαλονίκη καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις 13/10 στο συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κλιμακώνουμε με την απεργία στις 15 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση των υγειονομικών στην 3η και 4η ΥΠΕ, στις 10 π.μ. και κεντρική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ