ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επίσκεψη στο Κόσοβο με ευρωατλαντικό «διαβατήριο»
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021

Στην Πρίστινα μετέβη την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής «αποστολή», από αυτές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση για την ντόπια αστική τάξη.

Ο Ν. Δένδιας είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο, Vjosa Osmani-Sadriu, με τον πρωθυπουργό, Albin Kurti, με τον πρόεδρο της Βουλής, Glauk Konjufca, και με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς, Donika Gervalla - Schwarz.

Μετά τη συνάντηση με την Κοσοβάρα ομόλογό του, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επίσκεψή του «υπογραμμίζει την προσήλωση» της ελληνικής κυβέρνησης «στην περαιτέρω ενίσχυση» της διμερούς σχέσης, υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης για ενίσχυση οικονομικών σχέσεων σε υποδομές, γεωργικά προϊόντα και μεταφορές, όπως και «στον ενεργειακό τομέα, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών», σύμφωνα με το ευρωατλαντικό σχέδιο για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό καύσιμο, σημειώνοντας: «Πιστεύουμε ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνδεθούν με τον αγωγό TAP, μέσω διασυνδέσεων φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα με συνέπεια, εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», φέρνοντας ως παράδειγμα των σχετικών «πρωτοβουλιών» «τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το συντομότερο δυνατό. Ιδανικά αυτόν τον μήνα». Ενώ για να μη μείνει αμφιβολία για το στόχο των κινήσεων, απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, σημείωσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή προσπαθώντας να εδραιωθούν αναφερόμενοι σε πολιτιστικές, ιστορικές ή θρησκευτικές συγγένειες (...) Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «σταθερά υπέρ» της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα) για τους Κοσοβάρους, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνη με την "ουδέτερη" προσέγγιση της ΕΕ», και αναφέρθηκε στο Γραφείο Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου που λειτουργεί στην Αθήνα από το 2019, αλλά πρόσφατα ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε σε «Γραφείο Συμφερόντων του Κοσσυφοπεδίου» στην Αθήνα.

Στο ίδιο μοτίβο βεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας» και «παρότρυνε», «για άλλη μια φορά, όλα τα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να βρουν μια νομικά δεσμευτική και βιώσιμη λύση. Μια τέτοια λύση θα κάνει θαύματα για να σταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς και να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, υπογράμμισε και «τη δέσμευση της Ελλάδας στην πιο μακροχρόνια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, την KFOR» λέγοντας ότι «οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή στη δομή της Δύναμης πρέπει να βασίζεται σε συνθήκες και όχι βάσει ημερολογίου», δίνοντας το πρόσχημα για παρουσία εκεί των ΝΑΤΟικών στο διηνεκές.

Ολα αυτά με φόντο τις εντεινόμενες διεργασίες για «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, αλλά και τις αυξανόμενες πιέσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για διεθνή αναβάθμιση του προτεκτοράτου.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Πρίστινα, ουσιαστικά λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη εκεί του διαμεσολαβητή της ΕΕ Μ. Λάιτσακ (με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την αποστολή) και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μ. Πάλμερ.

Στις - ξεχωριστές - συναντήσεις τους με την ηγεσία του Κοσόβου συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με το Βελιγράδι, πιθανότατα στις 14 Ιούνη. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε ότι ο διάλογος δεν θα αποτελέσει συνέχεια της διαδικασίας που προηγήθηκε, αλλά μία νέα αρχή, ώστε η Πρίστινα να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο παρελθόν και κυρίως από την υποχρέωση να επιτρέψει τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, δέσμευση που ανέλαβε το 2013, αλλά ποτέ δεν υλοποίησε.

Στη συνέχεια Πάλμερ και Λάιτσακ συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, ο οποίος με ανάρτησή του μίλησε για εποικοδομητική συνάντηση, ανέφερε ότι σύντομα θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Πρίστινα και δήλωσε πεπεισμένος πως είναι δυνατόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επαφές της ΕΕ σε Πρίστινα και Βελιγράδι (2023-07-06 00:00:00.0)
Επανέρχονται σενάρια για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Πρίστινα (2023-06-15 00:00:00.0)
«Δυσαρέσκεια» της Δύσης για τη στάση της Πρίστινας (2023-06-01 00:00:00.0)
Προσωπικό, υποδομές και επαφές για τις ΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές και στο Κόσοβο (2022-12-28 00:00:00.0)
Θέλει ενεργότερο ρόλο στην «εξομάλυνση των σχέσεων» Σερβίας - Κοσόβου (2022-09-01 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν τα παζάρια... (2019-10-10 00:00:00.0)