ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Με τη «σφραγίδα» της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με Κίνα - Ρωσία

Καταγράφηκαν και αυτήν τη φορά οι αντιθέσεις εντός του μπλοκ

Τρίτη 15 Ιούνη 2021

Από τις εργασίες της Συνόδου στην Κορνουάλη
Με τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, να βρίσκονται - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - πίσω από όλα τα κείμενα και τις αποφάσεις, τα ζητήματα και τους στόχους που τέθηκαν, τις συζητήσεις και τις επαφές, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Κορνουάλη της Αγγλίας οι τριήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G7, της «Ομάδας των 7» ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Στο ίδιο πλαίσιο, στις εργασίες της Συνόδου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, αντανακλώντας την προσπάθεια για «διεύρυνση» των συμμαχιών απέναντι στο Πεκίνο.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και αυτήν τη φορά οι αντιθέσεις και εντός του μπλοκ, μεταξύ άλλων για το «μείγμα» στην ανοιχτή κόντρα, τον ανταγωνισμό και τις μπίζνες με την Κίνα (με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να εμφανίζονται πιο «προσεκτικές»), αλλά και στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Brexit σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, σε ό,τι αφορά την Κίνα γίνεται λόγος για συλλογική αντιμετώπιση «πολιτικών και πρακτικών που υπονομεύουν τη δίκαιη και διαφανή λειτουργία της διεθνούς οικονομίας» και επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στοιχειωδών ελευθεριών» στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ. Αντίστοιχα, επισημαίνεται η «σημασία διατήρησης ενός ανοιχτού και ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού (...) ειρήνης και σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», ενώ διατυπώνεται «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση σε Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα» και «σθεναρή αντίσταση σε μονομερείς ενέργειες για την αλλαγή του στάτους κβο». Στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο εντάσσεται και η στήριξη σε μια «διαφανή» δεύτερη έρευνα και στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού.

Αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, το Πεκίνο, μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι μέρες κατά τις οποίες οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει (...) Κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, η φήμη της Κίνας δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται και τα συμφέροντά της να παραβιάζονται».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, επαναλαμβάνεται μεν το «ενδιαφέρον» για «σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις» και για συνεργασία «όπου υπάρχουν τομείς αμοιβαίου συμφέροντος», την ίδια στιγμή ωστόσο καταγγέλλεται η Μόσχα για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και κακόβουλες δραστηριότητες», για «παρέμβαση σε δημοκρατικά συστήματα άλλων χωρών» κ.ά., ενώ καλείται η Ρωσία να πάρει μέτρα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων που διεξάγονται από την επικράτειά της.

Ενταση του ανταγωνισμού σε όλα τα μέτωπα

Ο ίδιος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, πρώτα από όλα απέναντι στην Κίνα, διαπερνά συνολικά την πλειάδα τομέων και μετώπων τα οποία καλύπτει το πολυσέλιδο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Μεταξύ άλλων:

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα ΕΕ - Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Στις πολλές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου, ξεχώρισε η συνέχιση της κόντρας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας γύρω από το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον το Σάββατο απείλησε με ενεργοποίηση του άρθρου 16 της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη να παύσουν ορισμένες διατάξεις της. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν ακολουθεί «ρεαλιστική και σώφρονα πολιτική» στο θέμα των κανονισμών που απορρέουν από τη διμερή συμφωνία για τη μετά Brexit περίοδο. Με αφορμή την κόντρα για την ροή εμπορευμάτων μεταξύ της Ιρλανδίας (χώρα ΕΕ), της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσε την ΕΕ να αντιληφθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι μία χώρα».

Πληροφορίες της εφημερίδας «Telegraph» ανέφεραν και κόντρα μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αυτό το φόντο καταγράφονται διεργασίες και στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Ιρλανδίας, με τελευταίο επεισόδιο την κόντρα ανάμεσα στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της «πρώτης υπουργού» της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ - η οποία παραιτήθηκε επισήμως χτες - και στο «Σιν Φέιν», με αφορμή ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ιρλανδικής γλώσσας. Εάν οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων δεν επιλυθούν έως τις 26 Ιούνη και δεν αναλάβει μέχρι τότε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας ο προτεινόμενος Πολ Γκίβαν, τότε οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλή για την «οικονομική ανθεκτικότητά» του η Κίνα (2024-05-29 00:00:00.0)
Πίσω από κάθε «λέξη» βρίσκεται η αντιπαράθεση με την Κίνα (2021-06-12 00:00:00.0)
Αρνείται σταθερά τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο όπλων (2020-06-11 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση που εκτείνεται σε πολλά πεδία (2020-06-05 00:00:00.0)
«Πολύ πιθανό το σενάριο» ασυμφωνίας λέει ο Τουσκ (2018-09-19 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση και τα παζάρια με αφορμή τους δασμούς (2018-06-08 00:00:00.0)