Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
G7
Απειλή για την «οικονομική ανθεκτικότητά» του η Κίνα

Την ανησυχία της Δύσης για τη λεγόμενη «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας εξέφρασαν οι χώρες του G7, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι θα εξετάσουν και τη λήψη μέτρων για την «προστασία» τους.

Μετά από διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών, στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας, οι «7» εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εκφράζουμε ανησυχίες για την ολοκληρωμένη χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών μη εμπορεύσιμων που υπονομεύουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες και την οικονομική μας ανθεκτικότητα». Τονίζει δε ότι οι αξιωματούχοι «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζανέτ Γέλεν δήλωσε ότι «η βιομηχανική πολιτική της Κίνας μπορεί να φαίνεται μακρινή», αλλά «αν δεν ανταποκριθούμε στρατηγικά και με ενιαίο τρόπο, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόσο στις χώρες μας όσο και σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «μπροστά σε αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, είναι ζωτικής σημασίας το G7 και η Ευρώπη να μείνουν ενωμένες. Η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει την οικονομική της δύναμη».

Από τη δική της πλευρά, μέτρα για να διαφυλάξει την αναβαθμισμένη παρουσία των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, παίρνει η Κίνα.

Ετσι, πριν λίγες μέρες επισημοποιήθηκε και η ίδρυση νέου Επενδυτικού Ταμείου από το Πεκίνο, με αρχικό κεφάλαιο 344 δισεκατομμύρια γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια), που είναι γνωστό ως «Big Fund III» και θα εστιάσει σε επενδύσεις στον κλάδο παραγωγής μικροτσίπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ