Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία για πυρηνικό εργοστάσιο και φυσικό αέριο

Το Ουζμπεκιστάν επισκέφτηκε χθες και προχθές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε ένα σημαντικό βήμα ώστε να αυξηθεί η επιρροή της Μόσχας στην Κεντρική Ασία, περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστών «παικτών».

Ηταν το τρίτο ταξίδι του Πούτιν, μετά την Κίνα και τη Λευκορωσία, από την επανεκλογή του, με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Σ. Μιρζιγιάγεφ, να διαβεβαιώνει ότι η Τασκένδη βλέπει τη Ρωσία ως «βασικό στρατηγικό σύμμαχο».

Μεταξύ άλλων συμφωνιών, Ρωσία και Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν μνημόνιο με βάση το οποίο η Μόσχα θα κατασκευάσει ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν χαρακτήρισε το έργο «ζωτικής σημασίας», σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει μεγάλα αποθέματα ουρανίου. Αν εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία το εργοστάσιο θα γίνει το πρώτο στην Κεντρική Ασία, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, σχολιάζει το «Associated Press». Την ίδια ώρα, το Ουζμπεκιστάν θα μπορεί να κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σε μια περίοδο που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εντείνονται.

Η Ρωσία είναι επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος του Ουζμπεκιστάν, μετά την Κίνα, με τον εμπορικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 19,8% σε ετήσια βάση, στα 2,4 δισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οσον αφορά τη διεύρυνση συγκεκριμένων οικονομικών σχέσεων, η παρουσία του Ουζμπεκιστάν ως παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση αυξάνει τις προοπτικές συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ