Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Σήμα κινδύνου» για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό από Σολτς και Μακρόν

Επενδύσεις, «πράσινη μετάβαση» και πόλεμος στο επίκεντρο των συνομιλιών

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο οποίος από την Κυριακή πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και ενώ εντείνεται ο παγκόσμιος οικονομικός, εμπορικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός.

Σε κοινό τους άρθρο στους «Financial Times», ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς και ο Μακρόν προειδοποιούν ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της Ευρώπης και τις θυσίες που καλούνται να κάνουν.

Σε μια έμμεση αναφορά στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής Ενέργειας, μεταξύ των απαιτούμενων «πράσινων» μεταρρυθμίσεων αναφέρουν τις προσπάθειες για «απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα», σεβόμενοι τις επιλογές των κρατών - μελών σχετικά με το πώς θα φτάσουν στην επίτευξη του στόχου.

«Για να τονώσουμε τις επενδύσεις, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με μια πραγματικά ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική αγορά. Γαλλία και Γερμανία προτείνουν νέα ώθηση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να εναρμονίσει το εταιρικό δίκαιο αφερεγγυότητας, το φορολογικό δίκαιο, και να δημιουργήσει επενδυτικά προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρουν.

Μιλώντας σε νέους στη Δρέσδη, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια πρωτοφανή στιγμή της Ιστορίας της», που την υποχρεώνει να σκεφτεί μόνη της «την άμυνα και την ασφάλειά της».

Η ευρωπαϊκή ήπειρος, είπε, μπορούσε να υπολογίζει επί σειρά ετών στον «σύμμαχο» ΗΠΑ, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική επίθεση.

Ομως οι ΗΠΑ «έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα προς την Κίνα», τον πρώτο στρατηγικό και οικονομικό τους αντίπαλο, και η πιθανή νίκη του Ντ. Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη περιπλέκει περισσότερο «την εξίσωση».

Η ΕΕ, παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο γίγαντες, πρέπει «να βγει από την αφέλεια» και «να προστατευτεί καλύτερα» στον εμπορικό τομέα, «να διπλασιάσει» τον προϋπολογισμό της και να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων για «την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», πρόσθεσε ο Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ