ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η βάρβαρη καταστολή μεταναστών στα σύνορα
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021

BelTA

Με κανόνια νερού και δακρυγόνα οι πολωνικές δυνάμεις επιτίθενται στους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες
Συνεχίζεται η άγρια καταστολή κατά των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σχεδιασμών και ανταγωνισμών σε διάφορα σημεία του «χάρτη».

Χτες οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών αποτυπώνεται και στην περίπτωση ενός 9χρονου αγοριού από το Κουρδιστάν, με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του, που βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Αφρική, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ. Ο Ταμάν ζει στο ύπαιθρο σε συνθήκες ψύχους μαζί με τους γονείς του, τον 11χρονο αδελφό του και την μόλις 7 μηνών αδελφή του, κοντά στο συνοριακό φράχτη.

Σύμφωνα με οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Ενας 19χρονος Σύρος από τη Χομς ενταφιάστηκε χτες κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.

Παζάρια και υποκριτικές αντεγκλήσεις

Στο μεταξύ, με φόντο το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας και τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι θα ακολουθήσουν, η Γερμανίδα υπηρεσιακή καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, συζητώντας «προοπτικές για την επίλυση της κρίσης και για ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ δεν αποκλείστηκε και δεύτερη επικοινωνία.

Οι συνομιλίες αυτές είναι η πρώτη επαφή μεταξύ του Λευκορώσου Προέδρου και ενός ηγέτη κράτους της Δύσης μετά τις λευκορωσικές προεδρικές εκλογές το 2020, τις οποίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ χαρακτηρίζουν «νόθες και παράνομες» και ζητούν απομάκρυνση του Λουκασένκο, επιβάλλοντας σειρά κυρώσεων.

«Το ουσιαστικό είναι σήμερα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Δεν θα πρέπει το πρόβλημα αυτό να γίνει μια σφοδρή αντιπαράθεση» με τις γειτονικές χώρες, δήλωσε χτες ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν προχτές βράδυ και οι Πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας, Εμ. Μακρόν και Βλ. Πούτιν, διαφωνώντας για την προέλευση της τρέχουσας κρίσης, αλλά συμφωνώντας για την ανάγκη να δοθεί τέλος.

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε χτες και με τον Λευκορώσο ομόλογό του.

Χτες ανακοινώθηκε επίσης ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες σε μεγάλη εφοδιαστική εγκατάσταση κοντά στα σύνορα, όπου θα καταγραφούν οι προθέσεις τους, δηλαδή τυχόν αιτήματα επαναπατρισμού κ.λπ. Επίσης, ιατρικές ομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στο κέντρο αυτό.

Παράλληλα συνεχίζεται η υποκριτική ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το ποιος εργαλειοποιεί τους μετανάστες, οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από διάφορες χώρες, με βίζες που τους πουλάνε οι λευκορωσικές αρχές, ενώ στη συνέχεια σπρώχνονται στα σύνορα για να συναντήσουν εκεί τείχος, στρατό και καταστολή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε «ανησυχία» για το γεγονός ότι «το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποιεί ευάλωτους μετανάστες ως υβριδική τακτική εναντίον άλλων χωρών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Πολωνία ότι «επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση για να πνίξει κάθε πρόοδο προς μια διευθέτηση», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι Πολωνοί παραβιάζουν όλους τους νομικούς κανόνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βαρσοβία για συνομιλίες ο Γερμανός καγκελάριος (2021-12-14 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι θάνατοι μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα (2021-11-03 00:00:00.0)
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Λουκασένκο (2020-09-24 00:00:00.0)
Επόμενος στόχος ο Λουκασένκο; (2003-04-09 00:00:00.0)
Σε δύσκολη φάση η ενοποιητική διαδικασία (2002-06-23 00:00:00.0)
Πολιτικές δολοπλοκίες (2001-01-28 00:00:00.0)