Μπουλντόζες στον... Εθνικό Δρυμό Σουνίου!
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002

Τα πεύκα δεν μπορούν να κρύψουν το εργοτάξιο
Την έντονη αντίδραση πολιτών και μαζικών φορέων του Λαυρίου έχουν προκαλέσει οι εργασίες που γίνονται τις τελευταίες μέρες στην κατασκήνωση της Ομοσπονδίας συλλόγων υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές ενημερώθηκε η Αστυνομία της περιοχής, η οποία πήγε στο χώρο και προχώρησε σε συλλήψεις των εργολάβων που εκτελούσαν τα έργα. Οι μπουλντόζες όμως παρέμειναν στο χώρο.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν τις εργασίες που γίνονται και στο δήμαρχο Λαυρίου Γιάννη Παρασκευά. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε ότι, «η έκταση της κατασκήνωσης είναι ιδιωτική, αφού το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να τη δώσει στο Δήμο προκειμένου αυτός να την αναπλάσει προς όφελος του λαού και την παραχώρησε στους υπαλλήλους του έναντι 30-35 εκατ. δραχμών. Ετσι ο Δήμος σήμερα, αν και έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από δημότες του, δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται μέσα στο συγκεκριμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, αφού ο χώρος αυτός είναι ιδιωτικός». Την ίδια στιγμή μας επισήμανε πως δε γνωρίζει αν ο δασάρχης, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να ελέγξει και να παρέμβει, έχει προχωρήσει σε αυτόν τον έλεγχο.

«Οταν βάζουν ένα χέρι είτε για μάντρα, είτε για οτιδήποτε, αρχίζουν να δημιουργούν μια αμφισβητούμενη κατάσταση», επισημαίνει στο «Ρ» ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πρόεδρος του μορφωτικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και εξωραϊστικού συλλόγου Ποσειδωνίας και Σουνίου «Ο Ποσειδών». «Φοβόμαστε, προσθέτει, πως αυτές οι εργασίες ενδεχομένως να βλάψουν τη φυσιογνωμία του Εθνικού Δρυμού Σουνίου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πόρρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής μας δήλωσε πως «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε καταγγελίες γιατί πήραν άδεια συντήρησης και εκτελούσαν στην κατασκήνωση άλλες εργασίες». Παράλληλα επισημαίνει πως είναι ευθύνη του Δήμου να ελέγξει όλες τις κατασκηνώσεις, αν έχουν την απαιτούμενη άδεια και αν τηρούν τις διατάξεις της άδειάς τους.

Κατηγορηματική ήταν στη συνομιλία που είχαμε και η Στέλλα Γκρανιά πρόεδρος του συλλόγου «Ποσειδωνία». «Αν αγοράστηκε ως δάσος πρέπει να μείνει δάσος. Εμένα ως πρόεδρο του συλλόγου, μου κατήγγειλαν 50 άνθρωποι πως μέσα στην κατασκήνωση γίνονται εργασίες. Γι' αυτό πηγαίνω και βλέπω τι γίνεται. Αν έχουν άδεια από την πολεοδομία, να τοιχοκολλήσουν τον αριθμό της άδειας». Ακριβώς δίπλα στην κατασκήνωση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτει η Στ. Γκρανιά, βρίσκεται η κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας χωρίς ανάμεσά τους να υπάρχει ούτε ένα μονοπάτι. Το δάσος χωρίζεται από τις κατασκηνώσεις με συρματόπλεγμα. Αν πιάσει μια φωτιά τι θα γίνει; Θα καεί το δάσος;

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1974. Η συνολική του έκταση το 1984, σύμφωνα με ενημερωτικό φυλλάδιο του Δασαρχείου Λαυρίου, ήταν 35.000 στρέμματα, από τα οποία τα 7.500 στρέμματα ήταν ο πυρήνας του Δρυμού. Σήμερα η έκταση του Δρυμού έχει μειωθεί στα 15.000 στρέμματα από τα οποία τα 2.500 στρέμματα μέσα στο Δρυμό φέρονται σαν ιδιοκτησία της ομοσπονδίας συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός αν και η έκτασή του είναι μικρότερη των 50.000 στρεμμάτων που απαιτούνται για το χαρακτηρισμό ενός δάσους ως Δρυμού, λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και του ιδιαίτερου ιστορικού, γεωλογικού, μεταλλευτικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος που έχει. Στην έκτασή του υπάρχουν εκτεταμένα λείψανα αρχαίων μεταλλείων και εργαστηρίων των ιστορικών χρόνων, καθώς και οικισμών που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική περίοδο.

«Ο Δρυμός, όπως μας εξήγησε ο Δημ. Χαλιβελάκης, είναι "αμαρτωλός". Η χούντα δημιούργησε μέσα στην έκτασή του την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) σαρώνοντας δέντρα για την εγκατάστασή της. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να μην παίρνουν μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα, η έκτασή του, να έχει μειωθεί κατά 4.000-5.000 στρέμματα. Το 1982 μέσα στο Δρυμό υπήρχαν 82 βίλες. Μετά από καταγγελίες, το υπουργείο Γεωργίας έκανε έρευνα και έβγαλε 82 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη τους...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στο «ροκάνισμα» του δάσους της Πάρνηθας (2006-11-18 00:00:00.0)
Μπουρλότο στα δάση βάζει η κυβέρνηση! (2006-01-28 00:00:00.0)
Δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο στους καταπατητές! (1999-06-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-17 00:00:00.0)
Η νομιμότητα έχει πολλές εκδοχές... (1998-12-17 00:00:00.0)
Επιμένουν στην οικοπεδοποίηση! (1997-09-18 00:00:00.0)