Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στο «ροκάνισμα» του δάσους της Πάρνηθας

«Φραγμό» στα σχέδια της κυβέρνησης για «ροκάνισμα» του δασικού όγκου της Πάρνηθας, του τελευταίου πνεύμονα δάσους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έκανε «φύλλο και φτερό» το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του «ορεινού όγκου της Πάρνηθας», ενώ ουσιαστικά επιχειρούνταν η τσιμεντοποίηση τμήματος του βουνού.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου:

  • «Σταμάτησε» την οικοπεδοποίηση των 500 στρεμμάτων στις Αφίδνες (πρώην λατομείο της ΑΓΕΤ Ηρακλής), κρίνοντας ότι η διάταξη που αφήνει εκτός του πλαισίου προστασίας του ΠΔ τη συγκεκριμένη περιοχή είναι παράνομη. Στη γνωμοδότηση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση επί της εκτάσεως αυτής», με υπουργικές ή νομαρχιακές αποφάσεις μέχρι να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας. Το ΣτΕ, στην απόφασή του, επισημαίνει ότι η νομοθετική προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας έχει καθυστερήσει 21 χρόνια, δεδομένου ότι προβλέπονταν από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε νόμος το 1985 (1515/85).
  • Απαγόρευσε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών να οικοδομήσει εγκαταστάσεις παιδικών κατασκηνώσεων μέσα στο δασόκτημα της Ιεράς Μονής Πετράκη στην Πάρνηθα. Δεν επέτρεψε στη Μονή Κλειστών, να επεκτείνει το κτίριό της κατά 4.000 τετραγωνικά μέτρα, ούτε επέτρεψε την επέκταση των παιδικών κατασκηνώσεων της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Για τα τέως βασιλικά κτήματα του Τατοΐου αναφέρει ότι δεν μπορούν να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις τους, παρά μόνο να επισκευαστούν και να διαρρυθμιστούν κατάλληλα.
  • Εκρινε ότι είναι παράνομη η διάταξη που χαρακτηρίζει τις περιοχές Βαρυμπόμπης και Δροσοπηγής ως «ζώνες κατοικίας», καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα στον εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας να υπάρχουν περιοχές προοριζόμενες για δόμηση.
  • Σχετικά με την κατασκευή εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ιππικών εγκαταστάσεων που επιτρέπονταν κατ' εξαίρεση στην Πάρνηθα, το ΣτΕ αναφέρει ότι πρέπει υποχρεωτικά να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Το δικαστήριο ασχολείται και με τη διάταξη που αναφέρεται στους αρχαιολογικούς χώρους, ζητώντας την αναμόρφωσή της και να μην εκδίδονται οικοδομικές άδειες κοντά σ' αυτούς τους χώρους, παρά μόνο εφόσον το επιτρέπει η αρχαιολογική νομοθεσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ