Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Αντισταθείτε»

«Χιλιάδες χέρια ξεπετάνε τους καρπούς στα πέλαγα / χέρια ψαράδων και μούτσοι και χτίστες αδελφοί / και να φωνάζουν δεν πεθάναμε και να φωνάζουν προχωρείτε / το Μεσολόγγι να σωθεί...» (Μιχάλης Κατσαρός: Μεσολόγγι)

Η ποιητική διαλεκτική της γλώσσας του, «γομωμένη» είναι, από ισχυρά εκρηκτικά, της ανελέητης κριτικής στάσης προς κάθε μορφή καπιταλιστικής εξουσίας. Υψώνοντας το μπόι του και προειδοποιώντας για την επερχόμενη ξηρασία, μας έδωσε νέα οράματα ιδεών - και τη νέα πορεία τόσο στο πεδίο της πολιτικής πράξης (στρατευμένος σε όλες τις εθνικοαπελευθερωτικές εκδηλώσεις) όσο και του Λόγου για την πόλη του: «Περιφέρουν οι λαοί στη ρίζα μου την καρδιά μου».

Οι φωτιές των ιδεών του γίνονται σπόροι. Ο ποιητής του «Αντισταθείτε», Μιχάλης Κατσαρός, έγινε «παρανάλωμα» των ιδεών του σοσιαλισμού, των οραμάτων που προσδίδει η λαϊκή πάλη. Τον «καίγαν» οι πυρκαγιές της Γαλλικής Επανάστασης, της Οχτωβριανής του '17, ο ισπανικός εμφύλιος του '36, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το κίνημα της απελευθέρωσης των νέγρων. Τον «καίγαν» τα κηροπήγια του Γιάννη Αγιάννη. Ανέβηκε στο ιδεολογικό οροπέδιο μαζί με τους δαφνοστεφείς ήρωες. Πορεύτηκε στους ιδεολογικούς δρόμους του Λένιν και της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Τέλμαν και του Μαγιακόφσκι. Τον φώτιζαν οι ήρωες του 1821: «Τη Ρούγα μου την παλαιά τη χορηγώ διά τον εξόριστο Ρήγα», έγραφε. Ανέβηκε στο «Οροπέδιο» της Αντίστασης μαζί με τους Μπλοκ, Αραγκόν, Νερούντα, Ρίτσο, Λειβαδίτη. Καταγγέλλει την εξουσία των αστών και υπερασπίζεται την ελευθερία με οποιοδήποτε τίμημα: «Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν».

Το «Αντισταθείτε» είναι η διαλεκτική του ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Είναι τα οράματα, η συλλογική συνείδηση. Η ηθική στάση, το σύνολο. Τότε αντιστάθηκε. Σήμερα μας καλεί να αντισταθούμε εναντίον της καπιταλιστικής εξουθένωσης: οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής. Οταν η τέχνη στηρίζεται στη βία και το «εξασκείν» την τέχνη σε προνόμια, τότε τα έργα, μας λέει, έχουν την τάση να γίνονται «φυλακές». Τότε, «υπάρχουν προϋποθέσεις για μια καινούρια άνοιξη». Ο αείμνηστος ποιητής υπήρξε προφητικός. Μας έφερε «κρασί», μέθυσε τις καρδιές μας, με νέους «έρωτες» ανθρωπισμού.

Ηταν επαναστάτης. Δεν υπήρξε ο ποιητής των σαλονιών, αλλά της λαϊκής αγοράς, όχι του αγοραίου. Πάλεψε με τον λόγο του, αλλά και με τις «γροθιές» του, όταν χρειάστηκε. Για το λαό, τον άνθρωπο. Μας έδωσε νερό: «Μην αμελήσετε! Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία». Ηταν μεγάλος ποιητής. Τον γνώρισα το 1973 μέχρι το θάνατό του. Φίλος μου πνευματικός ήταν. Με έμαθε να είμαι ουδενός ανώτερος, ουδενός κατώτερος. «Τώρα μιλώ με σένα φίλε μου / και με τα περιστέρια», έλεγε στο τέλος του. Ηταν η μεγαλύτερη τιμή για μένα. Είναι μαζί μας ο ποιητής. Υπήρξε κομμουνιστής σ' όλα του. Το καταθέτω. Υπήρξε ένας αμετανόητος Αντιστασιακός: «Εμείς είμαστε υπάλληλοι της Ιστορίας και της συνείδησής μας - όχι υπάλληλοι αφεντικών» έλεγε για τους διανοούμενους.

Για την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ έκλαψε. Μου θύμισε τα διαλεκτικά / Ιστορικά Λόγια του Ενγκελς - για τα «πισωγυρίσματα» της Ιστορίας. Αλλά και την προοπτική του διαλεκτικού / ιστορικού Σοσιαλισμού: «Ποιος πυρσός του πνεύματος έσβησε, / ποια να χτυπάει σταμάτησε καρδιά;», φανερώνουν, ότι με τη διαρκή ταξική πάλη των «κολασμένων» μπορεί «νάρθει ανάποδα ο ντουνιάς»! «Τα οράματά μου οι λαοί. / Μην αφήσετε το νερό, τον άνεμο και τη Γη. / Κάθε λεπτό είμαι μαζί σας...».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου(2014-10-04 00:00:00.0)
Ο ποιητής του «Αντισταθείτε»(2009-11-28 00:00:00.0)
Ο ποιητής της εργατιάς(2006-12-16 00:00:00.0)
Ο οδηγητής(2005-12-17 00:00:00.0)
Διώκεται γιατί τίμησε το ρόλο του ως παιδαγωγού!(1999-03-24 00:00:00.0)
Αντιστάθηκε με την πένα του(1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ