Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διώκεται γιατί τίμησε το ρόλο του ως παιδαγωγού!
  • Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Γιάννης Χριστόπουλος, καλείται σε προανάκριση γιατί τόλμησε να σταθεί στο πλευρό των μαθητών του, κατά την περίοδο των πρόσφατων κινητοποιήσεων
  • ΟΛΜΕ: Απαράδεκτο κρούσμα αυταρχισμού - Να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης

Ενας καθηγητής, ο οποίος, τιμώντας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, τόλμησε να συμπαρασταθεί στους μαθητές και τους γονείς τους, στη διάρκεια των πρόσφατων μαθητικών κινητοποιήσεων, αντιμετωπίζει τώρα την εκδικητική μανία της εξουσίας! Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Γιάννη Χριστόπουλο,ο οποίος καλείται, με παραγγελία εισαγγελέα, σε προανάκριση στις 19 Απρίλη, για πιθανά ποινικά αδικήματα κατά την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων. Στην προανάκριση έχουν κληθεί ως μάρτυρες για να καταθέσουν σε βάρος του διευθυντές σχολείων καθώς και γονείς. Μάλιστα, ήδη έχει προηγηθεί αντίστοιχου χαρακτήρα κλήση σε απολογία από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ως απαράδεκτο κρούσμα αυταρχισμού τη διεξαγωγή προανάκρισης, απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης. Επισημαίνει δε ότι "είναι σημείο των καιρών η πράξη συνέπειας κάθε πραγματικού δασκάλου - που τολμά να παίρνει θέση με σεβασμό στην αλήθεια και με παιδαγωγική ευθύνη για τα όσα σοβαρά συντάραξαν τα σχολεία και την εκπαίδευση σε όλη τη χώρα - να χαρακτηρίζεται ποινικό και διοικητικό παράπτωμα".

Η ανοιχτή επιστολή με την οποία απευθύνθηκε προς τους μαθητές ο Γ. Χριστόπουλος είναι η εξής:

"Μαθητές μου,

Να 'στε περήφανοι γι' αυτό που κάνετε. Είναι μοναδικό στην Ιστορία του τόπου μας μα και παγκόσμια. Κοντά τρεις μήνες και αντέχετε. Ζητώντας και διεκδικώντας ό,τι πιο απλό μα και σπουδαίο υπάρχει, μια θέση μέσα στο σχολείο όπου: το όμορφο παιδί είναι μαζί με το λιγότερο όμορφο, ο αδύνατος μαθητής συνυπάρχει με τον διαβασμένο, το κομπλεξικό παιδί κάνει παρέα με το άνετο, το ατίθασο παιδί υπάρχει με το ήρεμο, το παιδί που ο πατέρας του έχει, κάνει παρέα μ' αυτό που δεν έχει.

Αυτό είναι το δημόσιο σχολείο.

Μαθητές μου,

  • Υπερασπιστείτε αυτό το σχολείο και απορρίψτε το σχολείο των επίλεκτων που σας ετοιμάζουν.
  • Απορρίψτε τα ΤΕΕρατουργήματα που ετοιμάζουν για ένα μεγάλο κομμάτι συμμαθητών σας.
  • Μη σας μπολιάσουν με τους ρατσιστικούς νόμους: Οι ικανοί σ' ένα σχολείο κλωνοποίησης και οι άλλοι στο πουθενά, στα μπάζα, στην εγκατάλειψη.
  • Να μη σας μπολιάσουν μ' αυτό που 'ναι η κοινωνία μας: Διπλοπρόσωποι άνθρωποι, χωρίς πιστεύω, χωρίς οράματα, με αστραφτερά αντικείμενα, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς γέλιο, μαραζωμένοι και χωμένοι στη λογική του δυνατού, ξεχνώντας την παράδοση των ζεστών σχέσεων, αλλά αντιγραφείς όλων των αποκρουστικών και ατομικών τρόπων ζωής.

Μαθητές μου,

Μέχρι και διεφθαρμένους σας αποκάλεσαν εσάς, που δεν ξέρετε τι θα πει συναλλαγή, αυτοί που μόνο τη συναλλαγή έχουν για πιστεύω τους. Κανείς απ' τους επίσημους της εξουσίας δε βγήκε να πει: Εχουν δίκιο οι μαθητές.

Αντίθετα, σας ζητούν να γκρεμίσετε συθέμελα ό,τι χτίσατε πέτρα την πέτρα μήνες τώρα. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι εσείς είστε οι Καραϊσκάκηδες και οι Νικηταράδες της Ιστορίας μας. Εσάς έχει στο μυαλό του ο ποιητής όταν λέει: "Σε τούτα δω τα μάρμαρα καμιά σκουριά δεν πιάνει".

Μαθητές μου, θα σταθώ στο πλευρό σας, αφού αγωνίζεστε για ένα σχολείο που σας θέλει μέσα και όχι έξω. Δε θα 'χα κανένα δίλημμα να κρατήσω πανό στην πορεία σας αφού θέλουμε το ίδιο σχολείο. Είμαι μαζί σας όταν τραγουδάτε διαδηλώνοντας πως υπάρχουν δυο λογιών άνεμοι: Αντιστεκόμαστε στους καταστροφικούς ανέμους που έρχονται από τα πάνω. Είμαστε, όμως, με τους ανέμους που έρχονται από τα κάτω και αφηγούνται πως η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, ο αγώνας και η ελεύθερη συνείδηση είναι έννοιες που ξαναβρίσκουν το νόημά τους.

Το ανάστημά σας, όταν το υψώνετε, ξεχωρίζει από τους νάνους της εξουσίας και της βολής. Μ' όλα τούτα θέλω να πω: Εχετε φωτογραφίσει το μέλλον αυτού του τόπου. Εχετε κάνει πράξη τη "Διαθήκη μου" του Ποιητή μας Μ. Κατσαρού: "...Αντισταθείτε σε όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι. Σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς. Ως και σε μένα, σε μένα που σας ιστορώ...". Αντισταθείτε για όλους αυτούς, που σας βρίζουν και σας σπιλώνουν, ας το χωνέψουν. Υποκινητές δεν υπάρχουν, γιατί υπάρχουν μαθητές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ