Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Κινδυνεύει άλλος ένας ελεύθερος χώρος

Μεθοδεύσεις για να ανατραπούν παλιότερες αποφάσεις καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής

Φόβους για την τσιμεντοποίηση άλλου ενός ελεύθερου χώρου της Αθήνας, με ευθύνη στελεχών των παρατάξεων του Δ. Αβραμόπουλου και του Δ. Μπέη,εκφράζουν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πατησίων και η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, με υπόμνημά τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Στο υπόμνημα που υπογράφεται από 600 κατοίκους των Πατησίων, εκφράζεται η διαμαρτυρία τους για την τύχη νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, του παρακείμενου θερινού κινηματογράφου "Α - Β" και του γύρω ελεύθερου χώρου. Τα δύο κτίσματα έχουν έκταση 3,2 στρεμμάτων και περιβάλλονται από ψηλά δέντρα και πράσινο. Ο χώρος διεκδικείται από το μεγαλοεργολάβο Ζέρβα,που προβάλλει τίτλους ιδιοκτησίας, θέλει να κατεδαφίσει τα παλαιά κτίσματα και να κατασκευάσει εκεί συγκρότημα πολυκατοικιών.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και ύστερα από τις έντονες πιέσεις τους το Συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος εξέδωσε τρεις ομόφωνες αποφάσεις να κηρυχτούν διατηρητέα τα δυο κτίσματα και να αναπτυχθεί το πράσινο. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, με δύο ομόφωνες αποφάσεις, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο χώρο και να κηρυχτεί διατηρητέος ως προς τη χρήση με ενέργειες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, να ανασταλεί η έκδοση αδειών για ένα χρόνο, με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και να κινηθεί η διαδικασία δέσμευσης του χώρου για πράσινο και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 925/19 - 11 - 98) περί αναστολής για ένα χρόνο χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ το νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται στη διαδικασία χαρακτηρισμού.

Παρά τα προαναφερόμενα, όμως, και όπως τονίζεται στο υπόμνημα των κατοίκων, στο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία έθεσε - το Δεκέμβρη του '98 - θέμα ημερησίας διάταξης να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωση του χώρου, επειδή ο κατασκευαστής πρότεινε να παραχωρηθεί χώρος 850 τ. μ. σε δημόσια χρήση, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Το θέμα αναβλήθηκε και επανήλθε - στις 15 του Μάρτη - ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Διαμερισματικό Συμβούλιο, που τελικά απέρριψε την πρόταση του Ζέρβα.

Μετά από όλα αυτά, οι κάτοικοι - φοβούμενοι μεθοδεύσεις υπέρ του εργολάβου - διαμαρτύρονται για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του χώρου και ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των κτισμάτων ως διατηρητέων και την ανάπτυξη του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπρόσθετα, με ψήφισμά τους, καταγγέλλουν επτά διαμερισματικούς συμβούλους από το συνδυασμό του Δ. Αβραμόπουλου και έναν από το συνδυασμό του Δ. Μπέη γιατί, "ενεργώντας σαν υπάλληλοι του μεγαλοεργολάβου Ζέρβα", ψήφισαν αντίθετα από τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν επανατέθηκε εκεί το θέμα, το Μάρτη. Σημειώνουν, πως οι σύμβουλοι αυτοί βοηθούν με τη στάση τους τα συμφέροντα του μεγαλοεργολάβου και "έφτασαν στο θλιβερό κατάντημα να προτείνουν ουσιαστικά την τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για πράσινο και πολιτιστικά, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη πυκνοκατοικημένης περιοχής μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ