Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιόρτασαν το Νεβρόζ

Χιλιάδες Κούρδοι και πολλοί Ελληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν και γιόρτασαν το Νεβρόζ τη Δευτέρα το βράδυ, στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου.

Το φετινό Νεβρόζ γιορτάστηκε μέσα σε ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση, με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη φυλακή. Οσοι όμως βρέθηκαν στη γιορτή και είδαν το πάθος, ολόκληρες οικογένειες με τις σημαίες να τραγουδούν τα λαϊκά τους τραγούδια, αλλά και τα πανό να γράφουν "Το Νεβρόζ είναι μέρα αδελφοσύνης των καταπιεσμένων λαών","Μέρα ενότητας και εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση και την τυραννία",θα κατάλαβαν πως οι Κούρδοι πείσμωσαν ακόμη περισσότερο με αυτή τη συνωμοσία εναντίον τους. Και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση.

Το Νεβρόζ γιορτάζεται κάθε 21 Μάρτη και συμπίπτει με την πρωτοχρονιά των Περσών. Πρόκειται για αρχαία κουρδική γιορτή υποδοχής της Ανοιξης και της αναγέννησης της φύσης. Ο συμβολικός της χαρακτήρας συμπληρώθηκε με την πλούσια σε αγώνες ιστορία των Κούρδων, αλλά και με έναν μύθο που μοιάζει καταπληκτικά με αυτόν του Μινώταυρου. Στην κουρδική εκδοχή, ο ήρωας θανατώνει το βασιλιά - τέρας που καταβρόχθιζε νέους και νέες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες αγωνιστές και με τον εθνικό ύμνο, που έμοιαζε με αντάρτικο τραγούδι. Ισως και να ήταν... Ακολούθησε το μήνυμα της ΚΕ του ΡΚΚ για τη γιορτή, στο οποίο τονιζόταν ότι το Νεβρόζ αποτελεί για τους Κούρδους μέρα εθνικής ενότητας και αντίστασης, η οποία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και θα συνεχιστεί. Χαρακτηριστικά τονίστηκε, ότι "οι Τούρκοι αποικιοκράτες με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών και σιωνιστικών δυνάμεων, με μια διεθνή συνωμοσία προσπαθούν να καταστείλουν τον αγώνα μας και εντείνουν τις επιθέσεις ενάντια στο λαό μας. Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, ο λαός μας απαντά με καθολική αντίσταση".

Στη συνέχεια, η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου έκανε μια λογοτεχνική - πολιτική ομιλία, στην οποία καυτηρίασε τη στάση κυβερνητικών στελεχών και μέρους της διανόησης στην υπόθεση Οτσαλάν ("ψευτοθόδωροι και ψευτοθοδωράκηδες"), σύγκρινε την υπόθεση με την τραγική σύλληψη του Ρήγα και υπογράμμισε ότι "δε θα γινόμουν χαφιές τώρα στα γεράματα".

Χαιρετισμός έγινε και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Περιστερίου για τους Κούρδους, ενώ ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης απήγγειλε με την υποβλητική φωνή του, στίχους. Καθ' όλη τη διάρκεια των ομιλιών ο κόσμος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα και συνθήματα, γνωστά από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, όπως"λευτεριά στον Οτσαλάν" και "Σημίτη, προδότη - καταδότη". Ακολούθησαν κουρδικοί παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, ενώ τραγούδησαν ελληνικά φοιτητικά συγκροτήματα και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν επίσης: Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου,εκπρόσωποι από την Αχτιδική Επιτροπή Περιστερίου του ΚΚΕ, την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ, του πρύτανη του ΕΜΠ, ο βουλευτής Κ. Μπαντουβάς,αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και του ΝΑΡ, ο δήμαρχος Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος,ο επικεφαλής της ΔΑΣ Περιστερίου Π. Σοφός,δεκάδες μαζικοί φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ