Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δεν μπορούν χωρίς κατάδικους

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες πρέπει οπωσδήποτε να κάτσουν στο σκαμνί, εκτίμησε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώνοντας και έτσι πως η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά αντίστοιχη του κράτους που καλείται να υπηρετήσει

Στο "σκαμνί" θέλει να βάλει ο Αρειος Πάγος τους αγρότες που συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις (αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παρακώλυση των συγκοινωνιών - άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο - "σκούπα", είχε ήδη κάνει καθαρό πως ήθελε τους αγρότες ομήρους και να υποβάλλουν δηλώσεις μετανοίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όμως, χτες "μπλόκαρε" ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη διάταξη (άρθρο 26) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για παραγραφή των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών κατά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ετών 1995, 1996 και μέχρι το Μάρτη του 1997.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με ισχυρότατη πλειοψηφία (34, έναντι έξι και δύο αποχές) έκρινε αντισυνταγματική την παραγραφή των "αδικημάτων" των αγροτών, θεωρώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με αμνηστία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ποινικά και όχι πολιτικά αδικήματα. Κατά της πλειοψηφίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Ε. Κρουσταλλάκης και Χ. Μυρσινιάς.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αρχικά προβλεπόταν η παραγραφή των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών. Την παύση θα αποφάσιζαν τα δικαστήρια ενώπιον των οποίων εκκρεμούν οι υποθέσεις. Αυτό θα γινόταν με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, με αίτηση του κατηγορούμενου ή και αυτεπάγγελτα.

Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο πρόσθεσε άλλη μία παράγραφο, σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παυθεί, σε περίπτωση που ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε μια διετία "από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις ίδιες αξιόποινες πράξεις και καταδικαστεί με οριστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου"! Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη διάταξη οι αγρότες κρατούνται σε ομηρία για δύο χρόνια και θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μετανοίας για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 1982 είχε κρίνει συνταγματική την παραγραφή παρόμοιων αδικημάτων αγροτών για πλημμελήματα, που τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Σ' εκείνη την απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρούνταν ότι ο νόμος εισήγαγε "ειδική παραγραφή" και όχι αμνηστία.Αντίθετα, χτες, για την ίδια περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για αμνηστία...

Στη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου επισημάνθηκε ότι η αμνηστία αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και στην αρχή του κράτους δικαίου. Με την άποψη της πλειοψηφίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος.

Το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Ετσι στην καλύτερη περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει, το πιθανότερο είναι ότι δε θα εφαρμοστεί από τα δικαστήρια, αφού οι δικαστές για την έκδοση των αποφάσεων θα παίρνουν υπόψη τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

  • Στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίθηκε σχεδόν ομόφωνα συνταγματική η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα του υπουργού να παρέχει οδηγίες στους εισαγγελείς για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του εγκλήματος. Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν οι Λ. Λυμπερόπουλος και Γ. Σταθέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ