Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πανσπουδαστικά"

Μας έχουν μπερδέψει

Μας έχουν μπερδέψει. Αν δε διαβάσεις την υπογραφή δύσκολα μπορείς να ανακαλύψεις αν η προκήρυξη που έχεις στα χέρια σου είναι της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ.

Για του λόγου το αληθές όποιος σπουδαστής μπορέσει να ξεχωρίσει ποια αποσπάσματα ανήκουν σε ποια παράταξη, ας επικοινωνήσει με τα μέλη της Πανσπουδαστικής της σχολής του, υπάρχει βραβείο...

Θεσμικό πλαίσιο των ΤΕΙ:

"Στόχος μας είναι η κατάργηση των διαφορετικών θεσμικών πλαισίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

"Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παράλληλες και ισότιμες κατευθύνσεις".

Δηλαδή, τα παιδιά οραματίζονται να συνεχίζει να υπάρχει η σημερινή μιζέρια και ο διαχωρισμός του επιπέδου των σπουδών και φυσικά της επαγγελματικής προοπτικής και της θέσης στην παραγωγή. Μόνο που αυτή η μιζέρια θα είναι ενταγμένη σε "ενιαίο θεσμικό πλαίσιο".

* Με την ευκαιρία, η θέση του Συνασπισμού στο συγκεκριμένο θέμα είναι "Ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση", δηλαδή λίγο - πολύ... ΠΑΣΠ - ΝΔΦΚ.

** Η θέση της ΕΑΑΚ για το ίδιο θέμα ποικίλλει: "Ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση", λένε σε προκήρυξη του ΤΕΙ Πειραιά (ενιαία σε ΣΤΕΦ - ΣΔΟ), "Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση" σε άλλη προκήρυξη της ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, "Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση" σε άλλη προκήρυξη της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά. Και να φανταστεί κανείς ότι κοιτάξαμε τις προκηρύξεις μόνο του ΤΕΙ Πειραιά, πού να ψάξουμε να δούμε τι λένε και στα υπόλοιπα ΤΕΙ (όπου τελοσπάντων υπάρχουν). Αλαλούμ...

Χαρακτήρας των ιδρυμάτων:

"Αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα ιδρύματα"

"Ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων"

Μήπως "αυτονομία" και "αυτοδιοίκηση" σημαίνει εξάρτηση και υποτέλεια στους στρατηγικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Βιομηχάνων; Εξ άλλου το νομοσχέδιο για την "Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια" είναι έτοιμο στα συρτάρια του υπουργείου και η Πανσπουδαστική έχει εδώ και καιρό αποκαλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενό του. Για να δούμε πού θα πάνε να κρυφτούν οι Δαπιτοπασπίτες μας, όταν στις γενικές συνελεύσεις θα καταδικάζεται πανηγυρικά το "όραμά" τους.

Ενας είναι ο εχθρός

"Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει όμηρος της συντεχνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)"

"Τα επιμελητήρια (Τεχνικό και Οικονομικό), προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των μελών τους, πολεμούν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των σχολών μας".

Ποια κυβέρνηση; Ποια "Λευκή Βίβλος"; Ποιο ΕΠΕΑΕΚ; Ποιος "Νόμος Αρσένη"; Ο εχθρός των σπουδαστών είναι το ΤΕΕ. Ολοι οι παραπάνω για το καλό μας δουλεύουν, αλλά αυτή η "βρωμερή συντεχνία" τούς εμποδίζει. Μα καλά, θεωρούν ότι οι σπουδαστές είναι ανεγκέφαλοι; (Ερ.: Μήπως γνωρίζουν οι φίλοι της ΠΑΣΠ - ΝΔΦΚ ποιες παρατάξεις κατέχουν την πλειοψηφία στο ΤΕΕ;)

* Πάλι με την ευκαιρία, ο Συνασπισμός επί του συγκεκριμένου δηλώνει: "είμαστε αντίθετοι στην τεχνοκρατική φιλοσοφία του ΤΕΕ που αποσκοπεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των ΤΕΙ". Είδες τι σου είναι η "ανανέωση"; (Ερ.: μήπως γνωρίζουν τα παιδιά σε ποια παράταξη ανήκει ο πρόεδρος του ΤΕΕ;).

Η λύση

"Η τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσει ευρωπαϊκό προσανατολισμό".

"Σύγχρονα και ευέλικτα προγράμματα σπουδών".

"Ευρωπαϊκή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".

"Για τη διαμόρφωση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών απαιτείται να ληφθούν υπ' όψη οι ανάγκες της παραγωγής".

Τώρα δέσαμε. Ας μεταφράσουμε αυτό το "όραμα" στην κοινή ελληνική: Πολλοί κύκλοι σπουδών, δίδακτρα, σπόνσορες, στροφή προς την κατάρτιση - γνώσεις μιας χρήσης, αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος (εφαρμογή των οδηγιών 89/48 και 52/91), κ.ά.

* Αλλη μια φορά δραττόμαστε της ευκαιρίας για να παρουσιάσουμε την άποψη του Συνασπισμού για το θέμα: Επαγγελματική κατοχύρωση εντός και εκτός της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)... εναρμόνιση με την οδηγία 89/48 της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ