Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρώτα στο γιατρό και μετά για "Βιάγκρα"

Αρχισε χτες ο εφοδιασμός των φαρμακείων με το πολυσυζητημένο χάπι "Βιάγκρα", που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή.

Χτες η παρασκευάστρια εταιρία "Pzizer", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε για άλλη μια φορά ότι το "Βιάγκρα" είναι φάρμακο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η συνταγογράφησή του από γιατρό. Γενική, πάντως, προειδοποίηση ήταν ότι δεν πρέπει να το πάρουν όσοι δεν το έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, στο ερώτημα για το ποιος γιατρός - ποιας ειδικότητας, δηλαδή - μπορεί να συνταγογραφήσει το φάρμακο, υπήρξε η διαπίστωση ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής και ουρολόγος Δ. Χατζηχρήστου.Το κενό αυτό - όπως διαφάνηκε απ' τα λεγόμενα - συνίσταται στο γεγονός ότι μια ιατρική συνταγή μπορεί να δοθεί από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, με αποτέλεσμα να διαφύγουν κάποιες περιπτώσεις, που έχουν σοβαρά προβλήματα και το αποτέλεσμα να είναι μοιραίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η παρασκευάστρια εταιρία, στην Αμερική καταγράφηκαν 130 θάνατοι που αποδίδονται στο "Βιάγκρα" στην περίοδο Απρίλη - Νοέμβρη 1998. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αναφέρθηκε μόνο ένα περιστατικό - που δεν κατέληξε τελικά - διότι η καταγραφή των περιστατικών γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ' τις ΗΠΑ. Δηλαδή αναφέρεται από επαγγελματία υγείας, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ηδη, η εταιρία έχει παραγγείλει 150.000 κουτιά. Οι συσκευασίες είναι με τέσσερα ή οχτώ χάπια και ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στοιχίζουν από 10.365 - 30.485 δραχμές το κουτί. Πάντως, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έγινε επίκληση της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - που εξέδωσε στις 14.1.1999 - και συνιστούσε την προσοχή όλων στην ορθολογική χρήση του φαρμάκου, επισημαίνοντας τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν στον ασθενή, εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες οδηγίες. "Το "Βιάγκρα", ανέφερε ο ΕΟΦ, χορηγείται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι ένα ισχυρό φάρμακο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. "Η χρησιμοποίηση του φαρμάκου αυτού χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή η προμήθειά του από άλλες πηγές εκτός φαρμακείου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και θάνατοι μετά τη χρήση του".

Παράλληλα, ανέφερε ο ΕΟΦ - και όπως επισημάνθηκε και χτες - πριν τη χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να προηγείται φυσική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή, ώστε να διαγνωστεί η πάθηση και να καθοριστούν τα πιθανά υποκειμενικά αίτια, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ