ΤΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι πόλεμοι που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια χτυπούν στους λαούς το «καμπανάκι»
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022

RIZOSPASTIS

Την Τετάρτη σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Βόρειων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στην ομιλία του, ιδιαίτερα στάθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία που δικαιολογημένα κάθε άνθρωπος νιώθει φόβο και ανησυχία παρακολουθώντας τες.

Αρχικά επισήμανε πως η Ελλάδα εμπλέκεται βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μέσω της στρατιωτικής βάσης της Αλεξανδρούπολης προωθούνται αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ αντιτάσσεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτεί να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία! Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και στους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Σχολιάζοντας τη λάσπη του Πούτιν στον σοσιαλισμό και τη Σοβιετική Ενωση για να δικαιολογήσει τη στάση της Ρωσίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπεια της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Τίποτε δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε τον δικό του ρόλο».


RIZOSPASTIS

Τόνισε ακόμη ότι «οι πόλεμοι που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια χτυπούν στους λαούς το "καμπανάκι". Οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμη και χώρες, όπου το δημόσιο χρέος τους έχει ξεπεράσει το 200%, στο όνομα του οποίου έχουν επιβληθεί αιματηρές περικοπές στο λαϊκό εισόδημα και στις κοινωνικές δαπάνες, όπως είναι η χώρα μας, "σέρνει το γαϊτανάκι" των εξοπλισμών».

Οσο αφορά τις αιτίες για τις οποίες διεξάγονται οι πόλεμοι σήμερα, τόνισε ότι «σε όλον τον πλανήτη έχει επικρατήσει το σύστημα εκείνο, που ως "κινητήρα" του έχει τα κέρδη όσων έχουν στα χέρια τους τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, δηλαδή μιλάμε για μεγάλες εταιρείες, μονοπώλια, που μάχονται για τα μερίδια των αγορών.

Τα συμφέροντα των παραπάνω έχουν στην υπηρεσία τους κρατικούς μηχανισμούς και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, η διαπάλη ανάμεσά τους δεν διεξάγεται μονάχα στα χρηματιστήρια ή στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, αλλά και με πολεμικά μέσα. Ο πόλεμος δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ο σεισμός, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο, που συνδέεται με το όλο σύστημα, τον καπιταλισμό. Ο λαός πρέπει να βάλει ρότα για την ανατροπή του, με πίστη στη δύναμη της πάλης του».

«Οι εξελίξεις δεν προμηνύουν τίποτα το καλό για τους λαούς, αν οι ίδιοι δεν αναλάβουν δράση», σημείωσε και απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς για το «τι, όμως, μπορούν να κάνουν οι λαοί;», τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να μην πιστεύουν τα ψέματα της κυβέρνησης πως οι πολεμικές δαπάνες είναι για τις ανάγκες της χώρας. Αν ήταν έτσι τι δουλειά έχουν ελληνικές φρεγάτες στον Περσικό Κόλπο; Τι δουλειά έχουν οι ελληνικοί πύραυλοι "Patriot" στη Σαουδική Αραβία; Τα επιθετικά ελικόπτερα "Απάτσι" στην Πολωνία; Τι δουλειά έχουν τα ελληνικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα; Τα ελληνικά μαχητικά πάνω από τις χώρες της Βαλκανικής και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων χτες στο Αφγανιστάν και αύριο στην Αφρική, στην περιοχή του Σαχέλ;

Είναι δικαιολογία πως έτσι δήθεν γίνεται "ισχυρότερη η χώρα", υλοποιώντας "συμμαχικές υποχρεώσεις", πότε του ΝΑΤΟ και πότε των "στρατηγικών συμμαχιών" με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία» τόνισε.

Ενώ σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας και το δοκιμασμένο κόλπο εγκλωβισμού του λαού περί «προοδευτικής κυβέρνησης» που τάχα «μπορεί να είναι αλλιώς» και σε αυτό το πεδίο, σημείωσε:

«Πώς, αλήθεια, μπορεί να είναι "αλλιώς", όταν μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο Τσίπρας στη Βουλή έλεγε: "Η γεωγραφία και η Ιστορία μας επιβάλλουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε";

Πώς μπορεί να είναι "αλλιώς", όταν για λογαριασμό της άρχουσας τάξης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχτηκε στο πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ στην περιοχή; Μεντεσές! Οπως ονόμασε την Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης. Και τώρα πολλοί περισσότεροι καταλαβαίνουν με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία σε πόσους τεράστιους κινδύνους έχουν εκθέσει την πατρίδα μας.

Εχουν στρατηγική συμφωνία, έχουν ψηφίσει τα ίδια μνημόνια και έχουν τις ίδιες δεσμεύσεις στα μεγάλα αφεντικά και τις συμμαχίες τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Η βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι προοδευτική. Πρόοδος σημαίνει να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές», υπογράμμισε και κάλεσε στην ενίσχυση του ΚΚΕ, στην αγωνιστική συμπόρευση μαζί του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε σύντομη παρέμβαση από τον Αποστόλη Παληό από το Μαρούσι, ο όποιος, αναφερόμενος στη συμπόρευσή του με το ΚΚΕ, σημείωσε πως αυτό δεν πρόκειται «να σμπαραλιάσει στα όρια του καπιταλισμού την ελπίδα», όπως έκαναν άλλες δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεξαρτησία»(2022-08-26 00:00:00.0)
Επιχείρηση καπηλείας για να «ξεπλυθεί» ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία(2022-05-10 00:00:00.0)
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών(2022-05-10 00:00:00.0)
Το «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» σημαίνει πάλη ενάντια στην ελληνική εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο και πρόσχημα(2022-03-03 00:00:00.0)
Καθαρά πολιτικό θέμα ότι 74 χρόνια δεν έχει λυθεί το θέμα(2019-04-18 00:00:00.0)
Ο αντικομμουνισμός καλά κρατεί(2009-10-14 00:00:00.0)