Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο αντικομμουνισμός καλά κρατεί

Οπως έγινε γνωστό στις 11 του Οκτώβρη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, δήλωσε την πρόθεση των ουκρανικών αρχών να εξισώσουν νομοθετικά το ναζισμό με το «σταλινισμό», επιμένοντας στις αντικομμουνιστικές συκοφαντίες περί «εγκλημάτων του σταλινισμού».

Σε σχόλιό του στο πρακτορείο ειδήσεων «REGNUM Νόβοστι» ο Ουκρανός πολιτικός σχολιαστής Σεμέν Ουράλοφ δήλωσε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, «να εξισώσει νομοθετικά το ναζισμό με το σταλινισμό αποτελεί συνέπεια της έλλειψης βαθιάς ιστορικής και πολιτικής οξυδέρκειας του Ουκρανού Προέδρου», και πρόσθεσε: «Ας αφήσουμε στην παρένθεση το παθολογικό μίσος του Γιούστσενκο για τη σοβιετική περίοδο, γι' αυτό έχουν ήδη πει πολλά. Το πιο σημαντικό είναι η βαρύτατη ακατανοησία της γέννησης του σύγχρονου ουκρανικού κράτους. Η Ουκρανία με τα σημερινά της σύνορα διαμορφώθηκε αποκλειστικά χάρη στο "σταλινισμό", δηλαδή χάρη στη σοβιετική πολιτική των δεκαετιών του '30 και '40 του περασμένου αιώνα, που περιελάμβανε την "άθροιση" των ουκρανικών εδαφών και τον εκσυγχρονισμό τους, σύμφωνα με το "σοβιετικό σχέδιο", δηλαδή την εκβιομηχάνιση, την κολεκτιβοποίηση, την εξάλειψη της αγραμματοσύνης. Και επιπλέον κατά τη διάρκεια της "άθροισης" των ουκρανικών εδαφών παραχωρήθηκαν στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας κι άλλα εδάφη που δεν ήταν ουκρανικά».

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες αναθεώρησης των αποτελεσμάτων της σοβιετικής ιστορικής περιόδου είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, επειδή αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα του κράτους», υπογραμμίζει ο συγκεκριμένος πολιτικός σχολιαστής.

Με πλαστογραφημένο δίπλωμα ο επικεφαλής της αντικομμουνιστικής εκστρατείας

Στο μεταξύ, με δήλωσή του στις 12 του Οκτώβρη ο υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ουκρανίας, Ιβάν Βακαρτσούκ, επιβεβαίωσε την καταγγελία πως ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας (ΥΑΟυ), Αντρέι Κισλίνσκι, είχε πλαστό πτυχίο ιστορικού. Να σημειωθεί πως ο Κισλίνσκι ασχολείται εκ μέρους των Υπηρεσιών Ασφαλείας με τα ιστορικά ζητήματα, ιδιαίτερα με το θέμα της διερεύνησης του «γκολοντομόρ». Ετσι οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας χαρακτηρίζουν το λιμό του 1932-1933, που έπληξε την Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της καταστροφής της σοδειάς από την ξηρασία και τους κουλάκους. Η αντικομμουνιστική υστερία των σημερινών αρχών παρουσιάζει το λιμό ως «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού από τους μπολσεβίκους.

Να σημειωθεί ακόμη πως σήμερα, 14 του Οκτώβρη, η «Αντιφασιστική Επιτροπή Ουκρανίας» διοργανώνει σε πολλές περιοχές της χώρας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική πολιτική της δικαίωσης της εθνικιστικής ένοπλης οργάνωσης ΟΥΠΑ (που συγκροτήθηκε με την άδεια των ναζιστικών αρχών κατοχής το 1943 για να πολεμήσει τον Κόκκινο Στρατό). Σήμερα επίσης εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει οπαδοί των εθνικιστικών οργανώσεων, που επιδιώκουν την ιστορική δικαίωση των συνεργατών των ναζί.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ