Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Για λίγους τα δωρεάν εμβόλια

ΓΕΝΕΥΗ.-- Την αποστολή περίπου 60.000.000 δόσεων εμβολίων της «νέας γρίπης» σχεδιάζει να αρχίσει σε αναπτυσσόμενες χώρες από τον προσεχή Νοέμβρη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η εξέλιξη θεωρείται σταγονίδιο στον «ωκεανό» των αναγκών δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης που έχει περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (δηλαδή, πάνω από 3 δισ. άνθρωποι)...

Η υπεύθυνη εμβολίων του ΠΟΥ, Μαρί Πολ Κίνι, δήλωσε ότι τα νέα εμβόλια θα παραδοθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των υπηρεσιών υγείας και ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου. Η ίδια, πάντως, επανέλαβε και χτες τις εκκλήσεις της σε φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις πλούσιων χωρών να προβούν σε νέες δωρεές εμβολίων κατά των ιών Η1Ν1, ώστε να καλυφθούν δωρεάν οι ανάγκες των λαών αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Κίνι, αναφερόμενη στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της «νέας γρίπης», υποστήριξε ότι είναι επαρκής ακόμη και μία δόση, προσθέτοντας ότι ο όγκος των παραχθέντων εμβολίων κατά του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης είναι τελικά μεγαλύτερος απ' ό,τι αναμενόταν.

Το ίδιο 24ωρο, άρθρο στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν σε Μεξικό και Καναδά αρκετά περιστατικά δραματικής επιδείνωσης της υγείας νέων ανθρώπων που νοσηλεύονταν με συμπτώματα της «νέας γρίπης» και αντίστοιχα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, που παρατηρούνταν ιδιαίτερα σε θαλάμους εντατικής θεραπείας. Το γεγονός κάνει ορισμένους επιστήμονες να ερευνούν την πιθανότητα μίας νέας (χειρότερης για τον άνθρωπο) μετάλλαξης των ιών Η1Ν1, που ενδεχομένως να μεταδίδονται μεταξύ των ασθενών από τα συστήματα εξαερισμού στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ