Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία και ... διαφορές

ΜΟΣΧΑ.--

Πολλά ήταν τα θέματα που συζήτησαν χτες στη Μόσχα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο Ρώσος ομόλογός της, Σεργκέι Λαβρόφ, στα οποία σημειώθηκαν συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις, ανάλογα με το πώς βλέπει η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Ενα τέτοιο θέμα ήταν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Μη παραγωγικές» χαρακτήρισε «τις πιθανές κυρώσεις, απειλές ή πιέσεις στο Ιράν» ο Λαβρόφ, ενώ η Κλίντον υποστήριξε πως «δεν πιέσαμε τη Μόσχα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ιράν». Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έδωσαν υποσχέσεις πως θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις γι' αυτό το θέμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως θα παραμείνουν ως έχουν οι κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. «Επιζητούμε την επανέναρξη της εξαμερούς διαδικασίας», τόνισε, και πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια διμερών συνομιλιών, κάτι εξάλλου που είχε ζητήσει η ΛΔ Κορέας στις αρχές του Οκτώβρη ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η χώρα του αναμένει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ ώστε να πάρει μέρος στις συνομιλίες για τη συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν, ενώ «σύμβολο των νέων δυνατοτήτων συνεργασίας» χαρακτήρισε τη στρατιωτική συμφωνία διέλευσης πάνω από ρωσικό έδαφος αμερικανικών αεροσκαφών με προορισμό το Αφγανιστάν.

Ρωσία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα, δήλωσε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση, για το οποίο, όπως υποστήριξε, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Από την αμερικανική πλευρά σημειώθηκε ότι μια συνεργασία στο λεγόμενο αμυντικό πρόγραμμα «δε θα ωφελήσει μόνο τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο». Τέλος, ο Λαβρόφ μίλησε για «ουσιαστική πρόοδο» σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, η οποία θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη START που λήγει στις αρχές του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ