Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Να ενταθεί ο αγώνας για την οριστική απελευθέρωσή τους

Την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επισημαίνουν επιτροπές αλληλεγγύης που παλεύουν για την οριστική αποφυλάκισή τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι χτες το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι προχώρησε σε μείωση της ποινής του Αντόνιο Γκερέρο από ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξης, σε 22 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», η αιτιολογία που δόθηκε είναι για την πρόθεση του αγωνιστή «να συγκεντρώνει και μεταδίδει για λογαριασμό της Κούβας άκρως απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τις ΗΠΑ».

Ο Αντόνιο Γκερέρο είναι ένας από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που το Σεπτέμβρη του 1998 συνελήφθησαν από το Εφ Μπι Αϊ επειδή κατάφεραν να διεισδύσουν σε αντικουβανικές ομάδες που δρουν ανενόχλητα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και αποκάλυψαν στην κουβανική κυβέρνηση επιθετικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο Φερνάντο Γκονζάλες (που έχει καταδικαστεί σε 19 χρόνια κάθειρξη), ο Ραμόν Λαμπανίνο (με ισόβια κάθειρξη και 18 χρόνια), ο Χεράρντο Ερνάντες (δις ισόβια και 15 χρόνια) και ο Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια). Οι «Πέντε» μετά από μια στημένη δίκη στο εχθρικό Μαϊάμι έχουν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις κατά τον εγκλεισμό τους, ενώ οι συγγενείς τους στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της επίσκεψης.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους έχει ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυρίας από οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο που ζητούν την άμεση αποφυλάκισή τους και την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες Επιτροπές για την Απελευθέρωση των «5», ενώ έχουν διεξαχθεί εκστρατείες ενημέρωσης, συγκέντρωση υπογραφών και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Τη Δευτέρα μάλιστα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Λιβαδειάς, Αργοστολίου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εξέδωσαν συγκεκριμένη ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις καταφανώς αυθαίρετες, παράνομες και αντίθετες με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης, φυλάκισης και των ποινών που τους επιβλήθηκαν. Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Την 11χρονη άδικη φυλάκιση των «πέντε» κατήγγειλε και η Κουβανή διπλωμάτης Κλαούντια Πέρες μιλώντας στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Πέρες αναφέρθηκε και στην αδικία που γίνεται απέναντι στις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά των «πέντε» και τόνισε την περίπτωση της Αντριάνα Πέρες, συζύγου του Ερνάντες, που για 10η φορά το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ έχει απορρίψει την αίτησή της για έκδοση βίζας ώστε να επισκεφθεί τον Ερνάντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ