Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ομπάμα: Εντός εβδομάδων οι αποφάσεις για την κατοχή

Ευρεία επιχείρηση της πακιστανικής αεροπορίας κατά του νοτίου Ουαζιριστάν, προπυργίου των Ταλιμπάν

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Τις επόμενες εβδομάδες» θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις όσον αφορά στο Αφγανιστάν δήλωσε, χτες αργά το βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις αυτές δε θα σχετίζονται μόνο με τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη χώρα αλλά και με ζητήματα πολιτικής υποδομής. Ο Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το χτεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο έχει, ήδη, δρομολογηθεί η αποστολή άλλων 13.000 στρατιωτών στην κατεχόμενη χώρα, εκτός των πρώτων 21.000, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη φτάσει στο Αφγανιστάν.

Το μοναδικό σχόλιο ήρθε από το Πεντάγωνο, το οποίο με ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι η αποστολή των μισών από τους 13.000 στρατιώτες είχε εγκριθεί από την προηγούμενη προεδρία Μπους. Επαναλάμβανε, επίσης, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στον υπάρχοντα γνωστό προγραμματισμό μέχρι στιγμής, και τα τέλη του χρόνου θα βρουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν να αριθμούν 68.000 άνδρες.

Την ίδια ώρα, στο Πακιστάν, μετά από τις αλλεπάλληλες πολύνεκρες επιθέσεις των Ταλιμπάν, ο πακιστανικός στρατός «απάντησε», χτες, με την εξαπόλυση ευρείας αεροπορικής, καταρχάς, επίθεσης κατά περιοχών του νοτίου Ουαζιριστάν, που θεωρείται προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Ελιγμοί από την Ιαπωνία

Η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα ανακοίνωσε χτες ότι σταματά από το Γενάρη τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, προτείνοντας να συνεχίσει τη «βοήθεια» με άλλα «μη στρατιωτικά μέσα», όπως στρατιωτική εκπαίδευση Αφγανών πρώην Ταλιμπάν.

Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Τζον Ρις έσπευσε να προτείνει στη νέα ιαπωνική κυβέρνηση μία «εναλλακτική» επιχείρηση αντίστοιχη του ανεφοδιασμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον Ινδικό Ωκεανό (που είχε ξεκινήσει το Δεκέμβρη του 2001) συναντώντας σιγήν ιχθύος από τη μεριά της κυβέρνησης Χατογιάμα.

Μόλις προχτές ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κατσούγια Οκάντα είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το Αφγανιστάν, συναντήθηκε με τον δοτό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, διαβεβαιώνοντας ότι το Τόκιο θα συνεχίσει την προσφορά «βοήθειας» στην Καμπούλ, συνεισφέροντας στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της ανώτερης εκπαίδευσης και της γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ