Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Εργατικές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Μεξικό
Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Μεξικό
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν να βάλει λουκέτο στην ηλεκτρική εταιρεία «Luz y Fuerza del Centro» (LyFC), που θα σημάνει και την απόλυση 46.000 εργαζομένων, καλεί η Εθνική Ενότητα Εργαζομένων του Μεξικού (UNTM), ενώ, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα αλληλεγγύης προς στο Συνδικάτο Μεξικανών Ηλεκτρολόγων (SME) με την κήρυξη πανεθνικής γενικής απεργίας.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι συνεχίστηκαν χθες για τρίτη μέρα, με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να απαιτούν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ο Πρόεδρος Καλντερόν προσπαθεί με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει «λουκέτο» στην κρατική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας LyFC που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα και τέσσερις κεντρικές πολιτείες, με το πρόσχημα της βιωσιμότητας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ογκουστίν Κάρστενς, υπολογίζει ότι με το κλείσιμο της LyFC θα εξοικονομηθούν 1,49 δισ. δολάρια, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις 20 χιλιάδων πέσος (1.538 δολάρια) σε κάθε εργαζόμενο που θα απολυθεί. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Χαβιέ Λοσάνο, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει το «μέγιστο δυνατό» των εργαζομένων.

Σήμερα αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τους όρους ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της LyFC, ενώ την ευθύνη εκτέλεσης των δραστηριοτήτων θα αναλάβει η Comision Federal de Electricidad (CFE), η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία του Μεξικού που εξυπηρετεί ήδη τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ