Σε εξέλιξη σοβαρές πυρκαγιές, ίδιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική
Τετάρτη 6 Απρίλη 2022

Από την μεγάλη δασική φωτιά στην Ρόδο
Λίγες μέρες μετά τις σοβαρές πυρκαγιές στους Βουρλιώτες της Σάμου και το νότιο Πήλιο, άλλες δυο φωτιές εκδηλώθηκαν σε Ηλεία και Ρόδο, όπου σημειώθηκε εκκένωση δύο οικισμών. Ετσι, τα περιστατικά πυρκαγιών λίγο πριν την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά τον Μάη πληθαίνουν, τη στιγμή που η Πυροσβεστική είναι ακόμα απροετοίμαστη γι' αυτό, με εναέριο στόλο σε απαρχαιωμένη κατάσταση, αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Για την αντιμετώπισή τους ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε να διατεθούν όλα τα αναγκαία μέσα.

Επίσης, να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα, επίγεια και εναέρια για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σορωνή, ζητούσε η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. «Μπορεί ο κίνδυνος για τον οικισμό να έχει προσωρινά απομακρυνθεί, ωστόσο μέτωπα της πυρκαγιάς συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα. Να εξασφαλιστεί άμεσα η μόνιμη στάθμευση εναέριων μέσων στο νησί», επεσήμαινε η ΤΕ.

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η πύρινη απειλή

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβαδάκι Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Λόγω της έκτασης της φωτιάς, μέχρι αργά το απόγευμα είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή της 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα, ενώ ενεργοποιήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι φλόγες είχαν φτάσει έως τα σπίτια στον οικισμό Λιβαδάκι, έπνεαν άνεμοι ανατολικοί - νοτιοανατολικοί, με την πυρκαγιά να ανοίγει ανατολικά προς Ράπτη και βορειοανατολικά προς Αγιο Νικόλαο, καταστρέφοντας σημαντικό τμήμα του καταφυγίου άγριας ζωής στο Ζαχοβούνι, για δεύτερη φορά μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Η μεγάλη πυρκαγιά, που έχει κάψει πάνω από 1.000 στρέμματα αναγεννημένου δάσους, αναζωπυρώθηκε περίπου στις τρεις χτες τα ξημερώματα στο χωριό Λιβαδάκι δίπλα στο σχολείο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συγκεντρώνονται στο σημείο για να αποσοβήσουν επέκταση σε σπίτια. Στο μεταξύ, ενισχύονταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Ειδικότερα, χτες το πρωί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο βρίσκονταν 103 πυροσβέστες με 35 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ελικόπτερο, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές Λιβαδάκι, Πτελέα και Καλλιθέα. Ενα άλλο μέτωπο κατέβαινε από την πλαγιά απειλητικά προς το χωριό, αλλά και αυτό ανακόπηκε.

Εξάλλου, συναγερμός σήμανε χτες στην Πυροσβεστική στη Ρόδο, όταν το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στη Σορωνή και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι' αυτόν τον λόγο εκκενώθηκε μέρος του χωριού, όπως και το γυμνάσιο, το λύκειο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο Σορωνής. Στον τόπο επιχειρούσαν 61 πυροσβέστες με δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα. Η πυρκαγιά το βράδυ ήταν σε ύφεση.

Σε εξέλιξη ήταν χτες δασική πυρκαγιά και στην περιοχή Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου. Επιτόπου επιχειρούσαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής, με τα πληρώματά τους. Φωτιά εκδηλώθηκε και στον Μαψό. Η φωτιά ξεκίνησε από μεγάλους όγκους απορριμμάτων που έχουν ριχτεί ανεξέλεγκτα στην περιοχή και γρήγορα επεκτάθηκε σε δασική έκταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές (2023-07-15 00:00:00.0)
Κινδύνεψαν σπίτια από φωτιά στην Ασπριά (2021-10-07 00:00:00.0)
Δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα (2019-08-29 00:00:00.0)
Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (2019-08-13 00:00:00.0)
Εκκενώσεις οικισμών λόγω πυρκαγιάς στη Μακρακώμη (2019-07-09 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές (2011-08-06 00:00:00.0)