ΙΣΡΑΗΛ
Εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου
Πέμπτη 12 Μάη 2022

Al Jazeera

Η δολοφονημένη Παλαιστίνια δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Ακλα
Αποτροπιασμό προκαλεί διεθνώς η εν ψυχρώ δολοφονία της 51χρονης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλα, που σκοτώθηκε χτες το πρωί ενώ κάλυπτε για λογαριασμό του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» την εισβολή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Η δημοσιογράφος, που ήταν μόνιμη ανταποκρίτρια του δικτύου από το 1997, είχε σπεύσει από νωρίς στον προσφυγικό καταυλισμό μαζί με άλλους επτά δημοσιογράφους, για να καλύψει την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των δημοσιογράφων, στον χώρο υπήρχαν μόνο εκείνοι και Ισραηλινοί στρατιώτες. Κάποια στιγμή ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις πυροβολισμοί και σφαίρες πέτυχαν στο πρόσωπο την Ακλα, που φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Press» («Τύπος»), ενώ τραυμάτισαν στην πλάτη τον συνάδελφό της Αλί αλ Σαμούντι. Το χτύπημα προκάλεσε σχεδόν ακαριαία τον θάνατο της Ακλα και δημόσια κατακραυγή για ένα ακόμα θύμα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, που προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημά τους, αποποιούμενες κάθε ευθύνη.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του επέρριψε την ευθύνη «σε Παλαιστίνιους ενόπλους», μολονότι τέτοιοι δεν υπήρχαν πουθενά, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων που κάλυψαν τα γεγονότα.

Η υποκρισία της ισραηλινής κυβέρνησης είχε και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ζήτησε... «κοινή ιατροδικαστική εξέταση» της σορού της δημοσιογράφου με την Παλαιστινιακή Αρχή, επιμένοντας στην εκδοχή των «παλαιστινιακών πυρών», και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε «λύπη», δίνοντας στη δημοσιότητα, μέσω Twitter, μία παραπλανητική «μετάφραση» βίντεο που έδειχνε κάποιους άνδρες να μιλούν Αραβικά και να πυροβολούν, υποτίθεται, στο μέρος όπου έγινε η δολοφονία της Ακλα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγιέχ ζήτησε τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας της δολοφονίας της 51χρονης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου, που ήταν γεννημένη στην Βηθλεέμ και καταγόταν από γνωστή οικογένεια Χριστιανών της Ιερουσαλήμ. Τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μία τέτοια έρευνα και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα πήγαινε στην κηδεία της Ακλα, επικεφαλής υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Από τη μεριά του το «Αλ Τζαζίρα» απέρριψε τις δικαιολογίες του ισραηλινού στρατού, επιμένοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρο έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων. Ακολούθησε δήλωση του Καταριανού υφυπουργού Εξωτερικών στο «Αλ Τζαζίρα», ο οποίος αποκάλεσε τον φόνο της Ακλα «εν ψυχρώ δολοφονία», επισημαίνοντας ότι «η κρατική ισραηλινή τρομοκρατία θα πρέπει να σταματήσει, όπως και η άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ».

«Λύπη» για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου, που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τομ Νάιντς.

Αργότερα χτες το μεσημέρι οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της Ακλα στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας «έρευνα». Κατάσχεσαν παλαιστινιακές σημαίες που βρήκαν στο σπίτι και απαγόρευσαν στους συγγενείς της να παίξουν παλαιστινιακά πατριωτικά τραγούδια!

Ανακοινώσεις για τη δολοφονία της Ακλα εξέδωσαν μεταξύ άλλων η Παλαιστινιακή Ενωση Δημοσιογράφων, κάνοντας κι αυτή λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία», και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με τον γραμματέα της, Αντονι Μπελάνγκερ, να χαρακτηρίζει τον φόνο της Ακλα «εσκεμμένη συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφου».

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη εξέφρασε «σοκ» για τη δολοφονία της Ακλα και ζήτησε να γίνει «γρήγορα ανεξάρτητη έρευνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχές μακελειό με νέες επιθέσεις σε καταυλισμούς, ασθενοφόρα, εκτοπισμένους και υποδομές (2024-01-11 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι νεκροί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (2022-11-16 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη (2022-06-21 00:00:00.0)
Η κατοχική δύναμη «πουλάει» ...ευημερία (2022-05-27 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στο προσκεφάλι του Γιάσερ Αραφάτ (2004-11-09 00:00:00.0)
Επιμένει δολοφονικά και «προληπτικά» ο Σαρόν (2002-09-27 00:00:00.0)